Putovanja
157

Američki Newsweek: Pobjegnite iz dubrovačke gužve i otiđite u Mostar i Sarajevo

Klix.ba
Američki sedmični magazin Newsweek u ponedjeljak je objavio članak o Mostaru i Sarajevu, savršenim alternativama prenapućenim evropskim turističkim centrima.

Za Gartha Cartwrighta, novinara Newsweeka, Mostar je savršena destinacija za bijeg iz Dubrovnika u kojem gužve ponekad znaju uništiti doživljaj lijepog hrvatskog grada.

"Tek nekoliko sati vožnje autobusom dijeli vas od bosanskog grada koji je teško oštećen tokom proteklog rata. Iako je grad još uvijek podijeljen po etničkoj liniji, njegovi stanovnici su gostoljubivi, a grad nudi spektakularnu atmosferu i niske cijene", piše Cartwright.

Newsweek piše kako je Bosna i Hercegovina "nebrušeni dijamant" koji još uvijek uživa u nedostatku velikih turističkih gužvi, ali koji će vjerovatno jednog dana doživjeti sudbinu jadranske obale.

"Srce Mostara je njegov Stari grad sačinjen od mreže kamenih ulica i historijskih građevina. Posebno mjesto zauzima Stari most koji svojim lukom odiše spektakularnom ljepotom", piše Newsweek.

Nakon Mostara, savjetuje Cartwright, dolazi vrijeme za Sarajevo u koje se može otići jutarnjim vozom.

"Taj voz putuje jednom od najljepših evropskih ruta. Riječ je o fascinantnoj pruzi koja prolazi dolinama, vijaduktima i planinama visoko iznad sela", piše Cartwright.

Samo Sarajevo, opisuje Newsweek, leži u velikoj dolini, a oštećenja iz prošlog rata još uvijek su vidljiva. I pored bojazni od mogućih mina u okolini grada niti jedan putnik dobronamjernik neće moći odoljeti šarmantnom Sarajevu, nekadašnjem kulturnom centru Jugoslavije.