Misteriozan život
4

Putinova bivša supruga nije uživala u ulozi prve dame i udala se za 20 godina mlađeg muškarca

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Veoma malo stvari je poznato o privatnom životu predsjednika Rusije Vladimira Putina, jednog od najmoćnijih političara svijeta. Ruski novinari o njegovom životu izvještavali su veoma šturo i sažeto, a neki su nakon toga bili prisiljeni podnijeti ostavku. Još manje se zna o njegovoj bivšoj supruzi Ljudmili Aleksandrovnoj s kojom je bio u braku skoro 30 godina.

Prije nego se 1983. godine udala za Putina, Ljudmila je radila kao stjuardesa ruske aviokompanije Aeroflot. Tečno govori francuski, njemački i španski jezik. Navodno su se ona i Putin preko zajedničkog prijatelja upoznali u Lenjingradu, sadašnjem St. Petersburgu, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Njih dvoje imaju dvije kćerke, Mariju rođenu 1984. i Katerinu rođenu 1985. godine. O njima se veoma malo zna. Čak su, kako bi sakrile svoj identitet, i na fakultet išle pod lažnim imenima.

Vladimir Putin je radio kao agent ruske tajne službe KGB u Drezdenu, a nakon toga se s Ljudmilom vratio u St. Petersburg i počeo raditi za vladu. Iako je njegova supruga imala svoje ambicije, Vladimir ju je htio sakriti od očiju javnosti, piše Reuters. Ipak, ona nije uživala u ulozi prve dame Rusije.

"Govorila mi je kako ne voli previše putovati, ni javno se prikazivati. Nije očekivala ulogu supruge predsjednika i nije bila spremna na nju", rekla je Slava Zaitsev, ruska dizajnerica koja je odijevala Ljudmilu za razne prilike.

Razvod su najavili u junu 2013. godine na državnoj televiziji, nakon što su pogledali balet "La Esmeralda".

"Naš brak je završen zbog činjenice da se jedva viđamo. Vladimir Vladimirovič je potpuno posvećen svom radu, djeca su nam odrasla i zaista mi se ne sviđa publicitet", rekla je Ljudmila.

Nakon toga su u ruskim medijima kružile glasine da je otišla u samostan. Godine 2016. objavljeno je da se Putinova bivša supruga ponovno udala i da je njen novi suprug Artur Ocheretni koji je 20 godina mlađi od nje.

Ocheretni je direktor neprofitnog Centra za razvoj interpersonalnih komunikacija, koji je jedan od projekata Putinove bivše supruge. Nedavno je objavljeno da su kupili vilu na jugozapadu Francuske čija se vrijednost procjenjuje na više od sedam miliona dolara.