lifestyle
12

Prvi "surogat otac" u historiji Engleske: Nadao se jednoj bebi, dobio trojke

Klix.ba
Ian Mucklejohn je 2001. godine postao prvi muškarac u historiji Velike Britanije koji je dobio djecu koristeći surogat majku. Na veliko iznenađenje svih, Ian je postao otac trojki.

Naišao je na mnoge kritike i osude jer su mnogi ovo smatrali činom "naručivanja beba". Govorili su mu da je sebičan što "pravi" djecu koja će odrasti bez majke. Ali Lars, Piers i Ian su odrasli u prekrasne dječake koji imaju sve što im je potrebno u životu.

Sada imaju 15 godina. Otac im se nikada nije ženio niti je uvodio neku ženu u njihov život. Jedina ženska figura sve ove godine bila je kuma Esther Rantzen.

"Mi smo savršeno normalna jednoroditeljska porodica. Voljeli bismo da živimo u idealnom svijetu, ali to nije moguće. Mnogi od nas budu oštećeni u nekom smislu, ali trudimo se da damo sve od sebe. Majčinstvo je predivna stvar, ali ja mislim da je potrebna samo ljubav da biste imali porodicu. Vjerujem da imam ljubavi sasvim dovoljno", kazao je Ian.

Dječaci rade ono što žele u slobodno vrijeme, ali obroke jedu zajedno. Ako se pitate zbog čega Ian nije našao suprugu i oformio porodicu normalnim putem, razlog je njegov otac. Naglo je obolio i Ian ga nije želio ostaviti u staračkom domu ili hospiciju te ga je njegovao 0-24. Zbog toga je, kako kaže, propustio voz za ženidbu.

Shvatio je da sa 52 godine ne može naći partnericu, ali je želio biti otac. Tada se odlučio pronaći surogat majku. Dvadesetsedmogodišnja Tina Price koja je već imala dvoje djece pristala je da bude surogat majka. Jajnu ćeliju uzeo je od jedne studentice inžinjerstva. Cijeli proces koštao je oko 60.000 dolara i bio je uspješan iz prvog pokušaja.

"Planirao sam samo jednu bebu, ali kada su mi rekli da su trojke bio sam oduševljen. Rođeni su u SAD-u i imali smo dosta problema dok su dobili državljanstvo Velike Britanije, ali to je iza nas", rekao je Ian koji i danas ima problem s roditeljskim pravima na djecu.

Posao je počeo raditi od kuće i postao mama i tata u jednom. Ističe kako ga to ispunjava i da ne žali niti jednog trenutka. Djeca imaju redovno kontakte s obje majke i znaju kako su došli na ovaj svijet.

"Neki ljudi u školi ne razumiju, ali prihvataju i nemaju problem s tim. Mislim da je hrabro to što je uradio naš otac jer je bilo vrlo komplikovano. Mi smo se navikli i nije nam čudno", kazali su momci.