Panonska jezera
28

Prvi kupači zaplivali "tuzlanskim morem"

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Iako ljetna sezona na slanim Panonskom jezerima u Tuzli zvanično počinje 1. juna, prvi kupači već su stigli u ovaj kompleks. Reporter portala Klix.ba danas je posjetio tuzlansku "slanu lagunu" u kojoj je kupače dočekala čista i ljekovita slana voda.

Svi oni koji odluče posjetiti ovaj kompleks otvoren 2003. godine, osim u tri slana jezera imaju priliku uživati i u Sojeničkom neolitskom naselju, sportskim terenima, spravama za vježbanje, slanim slapovima, ali i u nekoliko ugostiteljskih objekata.

Direktor JKP Pannonica Tuzla Maid Porobić za Klix.ba je kazao da je najvažnije da je kupače koji su danas mogli besplatno ući u kompleks dočekala čista i ljekovita slana voda.

"Već smo od Zavoda za javno zdravstvo TK dobili certifikate o ispravnosti vode. To nam je prvi i najvažniji uslov, a ništa manje nisu bitni ni standardi usluge i brige o zdravlju ljudi", kazao nam je Porobić.

Nova ljetna sezona zvanično počinje u četvrtak, a Porobić ističe da će sve kupače koji posjete ovaj kompleks dočekati dodatno obogaćeni ugostiteljski sadržaji.

"Riječ je o novoj ljetnoj bašti na novoj južnoj kapiji koja je naš kompleks putem pasarele spojila s centrom grada. Naravno, tokom ljeta ćemo se truditi da povećamo sadržaje zabavnog karaktera uz partyje, muziku, sportske događaje...", dodao je Porobić.

Kada je riječ o cijenama ulaznica, one će u predstojećoj sezoni biti nešto drugačije u odnosu na prethodnu.

Shodno tome, dnevne ulaznice za odrasle osobe tokom juna te od 16. do 31. augusta iznosit će četiri konvertibilne marke, dok će od 1. jula do 15. augusta (u špici sezone) cijena biti pet maraka.

Povlaštene kategorije, odnosno penzioneri, ratni vojni invalidi i civilni invalidi ulazak u kompleks plaćat će tri, odnosno četiri marke u špici sezone.

U zavisnosti od toga o kojem dijelu sezone se radi, djeca dobi od dvije do sedam godina plaćat će dvije, odnosno tri KM.

Poslijepodnevna ulaznica koja vrijedi od 17 sati koštat će dvije, a u špici sezone tri marke, dok će djeca i povlaštene kategorije plaćati jednu ili dvije marke u zavisnosti od toga o kojem dijelu sezone je riječ.