lifestyle
256

Preminula slavna arhitektica Zaha Hadid koja je osmislila nevjerovatne građevine

Klix.ba
Zaha Hadid (Foto: Arhiv/EPA)
Zaha Hadid (Foto: EPA)
U 65. godini preminula je Zaha Hadid, britanska arhitektica iračkih korijena, javlja BBC.

Zaha Hadid je rođena u Bagdadu 1950. godine i prva je žena koja je za svoj rad primila zlatnu medalju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.

Osmislila je izgled brojnih nevjerovatnih građevina širom svijeta, od Hong Konga, preko Njemačke do Azerbejdžana, među kojima je i londonski olimpijski Aquatic centar.

U svojim govorima Hadid je isticala kako je ponosna što je prva žena koja je osvojila prestižnu nagradu u svom polju, te da joj je drago što se sve više žena afirmiše u oblasti arhitekture.

"To ne znači da je lako. Ponekad su izazovi ogromni. Proteklih godina su se dogodile velike promjene i progres će se nastaviti", istakla je.

Hadid je osmislila izgled galerije Serpentine Sackler u Londonu, muzeja Riverside u Glasgowu, Opere Guangzhou u Kini, muzeja Maxxi u Rimu, Evelyn Grace Academy u Brixtonu...

Studirala je na univerzitetu u Bejrutu, da bi se potom priključila udruženju arhitekata u Londonu. Svoju kompaniju Zaha Hadid Architects osnovala je 1979. godine, a prvo veliko dostignuće bila joj je vatrogasna stanica Vitra u njemačkom gradu Weil am Rheinu.