Topovi u funkciji
37

Počelo vještačko osnježavanje na Bjelašnici, skijaši uskoro na stazama

A. B.
Uslovi su povoljni za vještačko osnježavanje staza na Bjelašnici (Foto: D. S./Klix.ba)
Uslovi su povoljni za vještačko osnježavanje staza na Bjelašnici (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što su prethodnih dana prve pahulje snijega pale na Bjelašnici od jučer su počeli raditi i topovi za vještačko osnježavanje staza, što znači da bi skijaška sezona na ovoj planini mogla uskoro početi.
U Babinom dolu na Bjelašnici topovi su od jutarnjih sati u pogonu i kako su za Klix.ba kazali iz preduzeća ZOI'84, danas su vrijeme i temperatura zraka pogodni za vještačko osnježavanje staza.

"Osnježavanje traje 24 sata neprekidno i ono se odvija u skladu s temperaturama zraka i vremenom", kazali su iz ZOI'84.

Iako je prethodnih dana padao snijeg na Bjelašnici, iz ovog preduzeća su dodali da količine snijega nisu dovoljne da bi započela skijaška sezona na Bjelašnici.

"Mi smo spremni za početak skijaške sezone, ali ono što čekamo su nove padavine i veća količina snijega koja će biti dovoljna i garantovati sigurnost naših skijaša. Vještačko osnježavanje još nije dovoljno da bi sezona mogla početi", naveli su.

Sunčan dan i čist zrak na ovoj planini nadomak Sarajeva građani su danas ipak bili prinuđeni propustiti s obzirom na to da radni dan i obaveze zovu, pa je tako fotoreporter portala Klix.ba na terenu zabilježio samo nekoliko osoba, vjerovatno uposlenika koji nadziru proces osnježavanja.

Međutim, nesumnjivo je da će Bjelašnica biti posjećena za vikend, a možda je do tada zabijeli i snijeg pa omogući skijašima i ljubiteljima zimskih sportova da u potpunosti uživaju u ovoj olimpijskoj ljepotici.

Podsjećamo da je ski-sezona na Jahorini otvorena prije dva dana gdje su ljubitelji ovog zimskog sporta uživali u skijanju na vještačkom snijegu.