{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pas je ogledalo svog vlasnika

S
21.8.2011. u 16:26
0
16
Pas je ogledalo svog vlasnika
0
Dvadesetšestogodišnji Igor Petrović iz Bijeljine, ljubitelj i odgajivača pasa, jedini u BiH trenutno koji ima psa koji je mješanac veoma jake ruske odgajivačnice i aktuelnog evropskog prvaka.
Najdraži su mu ipak patuljasti pinčevi. "Pinčevi su kratkodlaki psi, lako se održavaju povremenim češljanjem, temperamentne i živahne naravi i uvjek spremni za igru, inteligentni su, hrabari su i oprezni prema `strancima`, te su i dobri čuvari.

Oni nisu sportski niti radni psi, oni se koriste za pratnju, i jedna je od rijetkih rasa koja nema neugodan miris, dok njemačke špiceve krasi duga i gusta dlaka koja zahtjeva redovno četkanje“, priča Igor. Od djetinjstva kada je dobio psa kao kućnog ljubimca pa do danas imao je razne rase koje je sam odgajao i dresirao.

"Prvi kućni ljubimac bio mi je pas njemački ovčar /vučijak/ kojeg sam dobio kada sam imao pet godina, poslije par godina dobio sam šarplaninca a danas imam - 15 pasa, jednog rotvajlera, devet malih njemačkih špiceva i pet patuljastih pinčeva", kaže Igor.

Većina ljudi je barem jednom osjetila ljubav prema nekoj životinji, a najčešće je to u periodu djetinjstva. "Svi moji psi imaju rodoslov i pedigre i dolaze od registrovanih odgajivača. Česti smo učesnici na izložbama, a imamo i nekoliko nagrada. Posljednja titula je Junior BIS na izložbi pasa koja je održana ove godine u Gradačcu, sa kojom sam prezadovoljan jer je pas imao samo 16 mjeseci", kaže Igor.

Svoje pse Igor često poklanja prijateljima, ali ih i prodaje zainteresovanim kupcima od čije zarade kupuje hranu psima, njeguje ih i vakciniše. Svoju veliku ljubav prema psima prenio je i na svog dvogodišnjeg sina Stefana. "Pas ogledalo svog vlasnika. On će biti onakav kakvim ga kroz ishranu, obuku, njegu, brigu o zdravlju i higijeni stvori njegov vlasnik.

Ukoliko zaista želite da imate psa za kućnog ljubimca, onda znajte da briga o njemu nije jednostavna, kao i da je i on živo biće i da zahtjeva određeni kvalitet života“ , poručuje nam Igor. Igorova želja i dalji planovi su da u skorije vrijeme završi kurs za kinološkog sudiju i nastavi u slobodno vrijeme da se bavim ovim poslom jer ga to čini srećnim i zadovoljnim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: