lifestyle
63

Ovo su najtoplija mjesta na svijetu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U našoj zemlji je danas bilo izuzetno vruće s temperaturama do 39 stepeni, no ako mislite da je to ekstremno, varate se. U svijetu postoje mnogo toplija mjesta.

Jedan od najtoplijih gradova svijeta je prijestolnica Kuvajta, Kuwait City, gdje se temperature u julu penju i do 46 stepeni celzija.

Grad je srećom smješten pored mora, gdje se može pronaći osvježenje, a vlasti su unaprijedili rashladni sistem kako bi pomogli stanovnicima i turistima da se lakše nose sa vrelinom.

Las Vegas (SAD) je još jedan grad gdje se živa na termometru penje iznad 40 stepeni tokom ljeta. 2013. godine u ovom gradu je zabilježena rekordna temperatura od 47 stepeni celzija.

Među najtoplijim gradovima svijeta je i Meka (Saudijska Arabija), gdje je prosječna temperatura 42,8 stepeni.

"Biser pustinje", Ghadames u Libiji, jedan je od najstarijih gradova svijeta i pod zaštitom je UNESCO-a. Klima je vrela pustinjska, a prosječna temperatura u julu iznosi 40,6 stepeni celzija, dok je najviša ikad izmjerena 55 stepeni.

Dolina smrti (Death Valley) je pustinjska dolina u istočnoj Kaliforniji gdje je zabilježena rekordna temperatura od 56,7 stepeni. To je najsuša i najtoplija regija u Sjevernoj Americi.

Na listi najtoplijih gradova su u indijski Chennai (najviša izmjerena temperatura 45 stepeni), Dallol u Etiopiji (46 stepeni), Kebili u Tunisu (55 stepeni)...