{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rekordne vrućine: 2015. će biti najtoplija otkako se mjere temperature

Klix.ba
26.5.2015. u 16:57
151
64
Rekordne vrućine: 2015. će biti najtoplija otkako se mjere temperature
151
Rekordne vrućine: 2015. će biti najtoplija otkako se mjere temperature
Foto: EPA
Ova godina će biti najtoplija otkako se mjere temperature, a stručnjaci za klimatske promjene tvrde da će globalno zagrijavanje dovesti do naglog rasta temperatura.
U 2015. godini već su izmjerene rekordno visoke temperature u pojedinim područjima, pa je tako na Antarktiku mart bio najtopliji od početka mjerenja.

Rekordno visoke temperature u prvih pet mjeseci ove godine zabilježene su u Ekvatorijalnoj Gvineji, Gani, Venezueli i Laosu, gdje je u prosjeku bilo toplije za 0,68 stepeni celzija.

Naučnici strahuju da bi 2015. mogla označiti kraj 18 godina duge pauze u procesu globalnog zagrijavanja.

Profesor Adam Scaife je za The Times rekao kako postoje dobre šanse da ove godine budu srušeni neki temperaturni rekordi.

"Temperature su već sada više u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Scaife.

Meteorolozi su već potvrdili da će sve jači El Nino u Tihom okeanu dovesti do smanjenja padavina u Africi i Indiji. To se ovih dana već potvrđuje. Indiju je zahvatio val vrućine od koje je više od 800 ljudi smrtno stradalo.

Prema podacima koje ima NASA, 2014. godina je bila najtoplija od 1880. kada su se počele mjeriti temperature, no na osnovu podataka u prvih pet mjeseci ove godine zaključuje se da će 2015. biti još toplija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: