Za 2.000 studenata
3

FOTO / Ovako će izgledati tehnološki kampus u New Yorku

Klix.ba
Za tri mjeseca će nekoliko studenata kompjuterskih nauka započeti svoje školovanje na Cornell Techu, koji se nalazi na trećem spratu Googleovog sjedišta na Manhattanu.

Međutim, ti studenti su samo testni subjekti za planirani kampus za 2.000 studenata na ostrvu Roosevelt, na kojem se trenutno nalaze fudbalska igrališta i stambeni objekti.

Ovaj razvojni projekt je dizajniran kako bi se povećao kredibilitet Silikonske doline kao globalnog tehnološkog centra. Tehnološki giganti, kao što su Google i Facebook, će u partnerstvu sa Cornellom razvijati zajednicu.

Odjel za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država planira u kampusu uspostaviti i trajni ured za patente, kako bi pokušali spriječiti potencijalne sukobe u vezi sa patentima.

U kampusu će se nalaziti javni hoteli i centri za konferencije, a izgradnja će biti završena 2037. godine. Ova edukaciona ustanova je u ponedjeljak predstavila i dizajn za prvu akademsku zgradu u kampusu, koja će biti otvorena 2017. godine.

Cijelu zgradu će napajati fotonaponski paneli, a zamišljena je kao akademska građevina bez učionica, sa velikim otvorenim prostorima, kako bi se podstaknuli otvoreni dijalog i saradnja.