lifestyle
94

Od sretnih trenutaka do bolničkog kreveta: Dirljive fotografije koje prikazuju susret rođenja i smrti

Klix.ba
(Foto: JKeenan)
Jenna i Josh Buehler su bili u braku samo nekoliko mjeseci kada su na medenom mjesecu na Tajvanu u martu 2015. godine otkrili da Josh ima rak mozga.

Prekinuli su godišnji odmor i odmah se vratilu SAD gdje mu je utvrđeno da je riječ o zloćudnom tumoru. Bili su šokirani, ali odmah su počeli borbu. Operisan mu je mozak i počeli su ga liječiti kemoterapijama i zračenjem. Uklonjeno mu je 90 posto tumora.

Uprkos svemu nastavili su svoj život i uživali u svakom trenutku, bodreći jedno drugo. Otišli su i na tretman vantjelesne oplodnje kako bi dobili dijete. U januaru 2016. godine Jenna je zatrudnjela.

Ali u junu su dobili informaciju da se rak ponovo vratio i da rapidno napreduje. Više se ništa nije moglo učiniti. To je bila najgora vijest koju su čuli.

Josh se borio da izdrži i dočeka rođenje kćerke Reilly u septembru i uspio je, ali ju je upoznao ležeći u krevetu pod jakim sedativima. Preminuo je 6. novembra u 41. godini.

Njihov teški put s puno sretnih, ali i tužnih momenata pratila je fotografkinja Jennifer Keenan Giliberto koja je također preživjela rak mozga. Napravila je seriju fotografija iz njihove svakodnevnice tokom dvije godine života i objavili su je pod nazivom "This is ...". Cilj je bio pokazati devastirajuće efekte raka za porodicu i pacijenta, ali i njihovu snagu.

Putem GoFundMe servisa pokrenuta je kampanja za prikupljanje novca za otvaranje Fondacije Josh Buelhler.

Vezani članci