Paco Rosić
5

Od izbjeglice iz BiH do vrhunskog umjetnika: Historiju St. Louisa sprejem preslikao na zidove i plafon

Klix.ba
(Foto: Facebook/Paco Rosić)
Izbjeglica iz BiH Paco Rosić postao je svjetski poznati aerosol umjetnik nakon što je naslikao repliku Sikstinske kapele u Waterloou. Sada je završio još jedno impresivno djelo koje se prostire na skoro 100 metara kvadratnih.

S gas-maskom na licu stoji na skeli satima i koristi velike količine kanti s bojom i sprejeva kako bi historiju St. Louisa naslikao na plafonu i zidovima zgrade koja se nalazi blizu Budweisera.

Rosićevo djelo predstavlja put od nastanka grada uz rijeku Mississippi sredinom 1700-ih preko Svjetskog sajma do razvoja kultnih sportskih timova i fabrika piva.

"Želim da izgleda kao da gleda u knjigu o St. Louisu, kao da ste bacili stranice koje govore o različitim fazama na plafon", rekao je Rosić za CNN.

Umjetnik je otkrio kako je jedva uspio završiti projekt na vrijeme da ga vidi javnost. Sada traga za objektima u kojima će naslikati historiju američkih gradova poput Chicaga, New Yorka i Washingtona.

Rosićev put u Ameriku je bio dug i trnovit. Rođen je u Bosni i doživio rat 1992. godine. Iz svoje kuće je morao odseliti na sigurnije mjesto. Kuća je spaljena, a sav novac opljačkan. Dok su padale granate Rosić je učio crtati.

Prvu izložbu imao je u bolnici punoj djece koja su ranjena u ratu. Naslikao je ptice na zidu, kao simbol nade, koje će jednog dana moći pobjeći od nasilja. Imao je 12 godina kada su on i njegova porodica otišli u Njemačku. Tada se i upoznao s grafitima. Naučio je slikati vježbajući s najboljim uličnim umjetnicima i crtao je na zgradama, tunelima i vozovima.

Kada se rat u BiH završio preselio je u SAD. Prilagođavanje u Waterloou nije bilo lako, ali se nastavio baviti umjetnošću. Njegovo glavno djelo po kojem je prepoznatljiv je Sikstinska kapela na plafonu i zidovima zgrade u Waterloou. U priči ima više od 400 karaktera.