lifestyle
79

Nevjerovatne stvari koje možete učiniti sa vazelinom, a niste znali

Klix.ba
Vazelin ima višestruku namjenu, a mnogi nisu znali da se može koristiti u brojnim tretmanima ljepote.

Upravo ova mast može održati jačinu vašeg parfema, učiniti šminku dugotrajnijom i pomoći vam u skidanju laka s noktiju.

1. Balzam usne Najčešće se koristi kao labelo za usne jer ih omekša i daje gladak izgled. Može se kombinovati s karminom ili sam.

2. Ovlaživač tijela

Nanesite ga na dijelove tijela koji su suhi ili ih želite omekšati. Posebno je dobar za laktove, koljena i pete. Također, možete ga staviti na ruke i stavite rukavice te ih ostavite preko noći. Odličan je i za liječenje opekotina od sunca.

3. Brijanje Vazelin se može koristiti i umjesto pjene ili drugih preparata za brijanje. Nanesite ga i brijač le lagano kiliziti po koži.

4. Savršeni nokti Stavite ga na nokte prije manikure i učinit će je dugotrajnijom. Ako ga stavite okolo nokta spriječit ćete nastanak zanoktica. Također, možete ga koristiti kao odstranjivač za lak ako ga pomiješate sa sokom od limuna.

5. Odstranjivač šminke Ukoliko imate mnogo maskare na trepavicama i tuš na očima lako ćete ih ukloniti vazelinom. Možete ukloniti i šminku s lica.

6. Kućni piling Pomiješajte morsku sol i vazelin te utrljakte u tijelo za sjaj.

7. Krema za oči i lice Stavite ga prije lijeganja u krevet. Možete i zagrijati manju količinu u rukama i staviti ispod očiju.

8. Dugotrajnija šminka Možete ga nanijeti prije stavljanja sjene što će je učiniti dugotrajnijom.

9. Tretman kose Nanesite ga na oštećene vrhove kose kako bi izgledala zdravije. Ako želite ukloniti "mrtve dlake" stavite ga na češalj i počešljajte se. Vazelin može pomoći i u oblikovanju kose poput laka.

10. Sređivanje obrva Nanesite tanak sloj prije spavanja. Vazelin će omekšati dlačice i omogućiti lakše oblikovanje.

11. Dugotrajniji parfem

Stavite malo vazelina na vaš vrat a potom parfem.

12. Lažni ten Ako stavljate kremu za samotamnjenje stavite vazelin na svoje oči i nokte kako vam se ne bi ofarbali.

13. Spriječite razmazivanje karmina po zubima Stavite ga na zube prije stavljanja karmina ili sjaja za usne i neće vam se razmazati. Također, učinit će vaše zube blistavim.

14. Spriječite nastanak žuljeva Nanesite vazelin na vaše članke prije nego obučete nove cipele kako vas ne bi nažuljale.