lifestyle
3

Nevjerovatna superjahta isporučena ruskom milijarderu u Njemačku

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nevjerovatna jahta vrijedna 450 miliona dolara stigla je u brodogaradilište Nobiskrug u Njemačkoj u nedjelju navečer. Vlasnik je ruski milijarder Andrey Igorevič Melničenko.

Impresivna superjahta duga je 148 metara, a zove se "Sailing Yacht A".

"Jahta je nastala iz želje vlasnika da pomjeri granice inžinjerstva i postavi izazov industriji. Sailing Yacht A je bez sumnje jedan od najboljih vizionarskih projekata u koje je Nobiskrug uključen", rekao je direktor brodogradilišta Nobiskrug Holger Kahl.

Iz ove firme kazali su da je jahta duga kao 13 londonskih autobusa. Ima tri jarbola napravljena od karbonskih vlakana, a glavni je visok 91,4 metra i sadrži sobu. Pokreću je dva dizel motora od 3.600 kW, te dva električna motora od 4.300 kW. Teška je 12,7 tona.

Cijela jahta je pod sigurnosnim kamerama, a prozori su otporni na eksplozije. Na sebi ima i heliodrom te podvodnu sobu za posmatranje. Ima osam spratova i može ugostiti 20 gostiju i 54 članova posade.

Ova superjahta je modernija verzija "Motor Yacht A" koju je ruski milijarder predstavio u septembru prošle godine. Vlasnik je i Beoinga 737.

Melničenko je proglašen 97. najbogatijom osobom na planeti prema Forbesu, te je deveta najbogatija osoba u Rusiji.