Nekad najnaseljenije područje na Zemlji danas napušteno ostrvo

Nekad najnaseljenije područje na Zemlji danas napušteno ostrvo
0
Klix.ba
31.5.2013. u 11:34
10
komentara
0

dijeljenja
Nekad najnaseljenije područje na Zemlji danas napušteno ostrvo
Ostrvo Hashima 17,7 kilometara udaljeno od obale Nagasakija, poznato je pod dva nadimka: Gunkanjima (Ostrvo vojni brod) i Midori nashi shima (Ostrvo bez zelenila).
Brutalnost ovih imena može se vidjeti i u njegovom današnjem izgledu.

Mitsubishi je kupio otok 1890. godine kako bi napravio objekt za rudarstvo podmorskih rezervi uglja. Do 1916. godine izgrađeni su sivi stambeni objekti s balkonima koji imaju klaustrofobičan pogled na dvorište. U njih se do 1959. godine naselilo više od 5.000 rudara i njihove porodice koje su ovaj otok, veličine 12 fudbalskih terena, učinile najnaseljenijim područjem na Zemlji.

Hranu i vodu su nabavljali s kopna, ali po svemu ostalom ovaj grad je bio funkcionalan. Imali su škole, igrališta, kina, prodavnice, bolnicu pa čak i bordele. Nije bilo motora, automobila ni liftova. Strma betonska stubišta bila su jedini način da dođete do devetog sprata.

Tokom 1960-ih godina Japan je s uglja prešao na naftu kako bi zadovoljio svoje potrebe za gorivom. Zatvoreni su rudnici širom zemlje, a ni Gunkanjima nije pošteđena. U januaru 1974. godine Mitsubishi je održao ceremoniju zatvaranja rudarskog objekta u gimnaziji. U roku do dva mjeseca rudari su napustili otok i od tada je napušten.

Decenije tajfuna, vjetra, kiše i morske vode prouzrokovale su masivnu degradaciju monolitnim zgradama. Drvene daske su spale s balkona, a čelični okviri vise sa zidova.

Šoljica za čaj, tricikl i televizija iz 1960-ih godina podsjećaju da su ljudi ovdje nekada živjeli ljudi. Zvižduk vjetra jedini je zvuk koji se sada čuje na nekada najnaseljenijem mjestu na planeti.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...