{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I japansko napušteno ostrvo iz filma "Skyfall" na Street Viewu

2.7.2013. u 11:27
0
2
I japansko napušteno ostrvo iz filma "Skyfall" na Street Viewu
0
Googleov Street View stigao je i do japanskog ostrva Gunkanjima, koje nazivaju "najpustijim mjestom na Zemlji", i ponudio ga svojim korisnicima za virtualni obilazak.
Samo jedan član Googleovog tima, sa kamerom u ruksaku, našao se na ovom napuštenom ostrvu i započeo proces digitalizacije.

Gunkanjima, poznata i kao Hashima, je napušteno ostrvo na japanskoj zapadnoj obali. Pažnju javnosti je privuklo pojavljivanjem u posljednjem filmu o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu, "Skyfall". Podsjetimo, na ostrvu se nalazila baza Bondovog protivnika Raoula Silve.

Nekada najgušće naseljeno mjesto na planeti danas, sa svojim napuštenim i ruševnim zgradama, podsjeća na neku zaboravljenu ratnu zonu.

"Hashima se pretvorila u sablasnu turističku destinaciju gdje možete vidjeti kako propada nekada uspješan grad. Zgrade na ovom ostrvu raspadaju se toliko brzo da možete čuti komade betona kako padaju čim vjetar zapuše sa okeana", piše na Googleovom zvaničnom blogu.

Gunkanjima, u prijevodu "ratni brod", jedno je od 505 nenaseljenih ostrva u Nagasaki prefekturi, a ime je dobila zbog sličnosti sa ratnim brodom.

"Vjetar nije bio blag prema ovom ostrvu tokom posljednjih decenija i zgrade se raspadaju, tako da se nadamo da će ovi snimci poslužiti kao digitalna arhiva trenutnog stanja prije nego se sve sruši", piše na Googleovom blogu.

Iako je zabranjeno za posjetioce, ostrvo privlači brojne urbane istraživače koji su spremni na sve kako bi istražili i fotografisali napuštene zgrade.

Gunkanjima je nekada bila obični greben, ali je nakon otkrića uglja 1810. godine pretvorena u rudarski pogon za vrijeme industrijalizacije Japana. Stalno rastuća populacija radnika i njihovih porodica dovela je do stvaranja grada ostrva, nekada najgušće naseljenog mjesta na planeti.

Ostrvo je bilo naseljeno u periodu od 1887. do 1974. godine. Kako je nafta uzela primat nad ugljem tokom '60-ih godina, japanski rudnici su polako zatvarani, pa tako i Gunkanjima. Samo nekoliko dana nakon zatvaranja rudnika, 1974. godine, radnici i njihove porodice su napustili ostrvo, ostavljajući na njemu gotovo svu svoju imovinu, koja se i danas tamo nalazi.

Nakon 35 godina od zatvaranja, zabrana pristajanja na otok je skinuta 2009. godine. Ipak, i dalje je nezakonito hodati unutar gradskih zidina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: