{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prošetajte ulicama japanskih "gradova duhova" uz pomoć Googlea

28.3.2013. u 18:16
1
9
Prošetajte ulicama japanskih "gradova duhova" uz pomoć Googlea
1
Posjetioci Google Mapsa sada mogu virtualno prošetati ulicama napuštenih japanskih gradova, u kojima je vrijeme stalo nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima.
Polovina grada Namie, na obali Tihog okeana, nalazi se u krugu od 20 kilometara evakuacione zone oko nuklearne elektrane, oštećene u udaru cunamija 2011. godine.

Cunami je oštetio sistem za hlađenje te su se tri nuklearna reaktora otopila i izbacila radioaktivne čestice u zrak, tlo i more. To je dovelo do raseljavanja 21 hiljade ljudi, odnosno čitave populacije Namiea.

"Svijet se nastavio kretati nakon katastrofe, ali je vrijeme u Namieu stalo. Nadam se da će pogled na ove ulice pokazati budućim generacijama šta su zemljotres i nuklearna katastrofa donijeli. Potrebno nam je mnogo godina i saradnja sa mnogim ljudima kako bismo se izdigli iz nuklearne krize. Nećemo nikada odustati od povratka u naš grad", izjavio je Tamotsu Baba, gradonačelnik Namiea.

Neki dijelovi grada su postali močvarno područje zahvaljujući valovima, a jasno se vide kuće i druge građevine oštećene vodom. Veliki broj zgrada je netaknut i napušten nakon naredbe za evakuaciju. Zvanično niko nije preminuo od radijacije, ali naučnici upozoravaju kako će neke oblasti biti kontaminirane decenijama, dok će većina teško zagađenih oblasti zauvijek ostati nenaseljiva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: