Evakuaciona zona
1

Prošetajte ulicama japanskih "gradova duhova" uz pomoć Googlea

Klix.ba
Posjetioci Google Mapsa sada mogu virtualno prošetati ulicama napuštenih japanskih gradova, u kojima je vrijeme stalo nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Polovina grada Namie, na obali Tihog okeana, nalazi se u krugu od 20 kilometara evakuacione zone oko nuklearne elektrane, oštećene u udaru cunamija 2011. godine.

Cunami je oštetio sistem za hlađenje te su se tri nuklearna reaktora otopila i izbacila radioaktivne čestice u zrak, tlo i more. To je dovelo do raseljavanja 21 hiljade ljudi, odnosno čitave populacije Namiea.

"Svijet se nastavio kretati nakon katastrofe, ali je vrijeme u Namieu stalo. Nadam se da će pogled na ove ulice pokazati budućim generacijama šta su zemljotres i nuklearna katastrofa donijeli. Potrebno nam je mnogo godina i saradnja sa mnogim ljudima kako bismo se izdigli iz nuklearne krize. Nećemo nikada odustati od povratka u naš grad", izjavio je Tamotsu Baba, gradonačelnik Namiea.

Neki dijelovi grada su postali močvarno područje zahvaljujući valovima, a jasno se vide kuće i druge građevine oštećene vodom. Veliki broj zgrada je netaknut i napušten nakon naredbe za evakuaciju. Zvanično niko nije preminuo od radijacije, ali naučnici upozoravaju kako će neke oblasti biti kontaminirane decenijama, dok će većina teško zagađenih oblasti zauvijek ostati nenaseljiva.