Svijet
2

U Japanu obilježena druga godišnjica razornog potresa i cunamija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan je u ponedjeljak komemorativnim skupovima obilježio drugu godišnjicu razornog potresa i cunamija koji su pogodili tu zemlju.

Komemoracije su održane u tri najteže pogođene oblasti, a minuta šutnje u 14,46 sati po lokalnom vremenu (04,46 po srednjoevropskom vremenu) održana je u isto vrijeme kada je potres pogodio Japan prije dvije godine, prenosi BBC.

Više od 18.000 osoba poginulo je ili nestalo u katastrofi, koja je izazvala nuklearnu krizu u Fukushimi.

Otada je većina japanskih nuklearnih reaktora ugašena, što je izazvalo brojne žustre rasprave o korištenju nuklearne energije.

U nedjelju je na hiljade ljudi marširalo Tokijom tražeći da se ukine korištenje nuklearne energije. Japanskih 50 nuklearnih reaktora ugašeno je nakon potresa kako bi bili podvrgnuti sigurnosnim kontrolama, a samo dva su otada ponovo puštena u pogon.

Premijer Shinzo Abe, koji je izabran u decembru prošle godine, izjavio je, međutim, kako želi ponovo pokrenuti reaktore nakon sigurnosnih kontrola, zbog urgengtne potrebe za električnom energijom.

Oko 160.000 osoba moralo je biti evakuirano iz te regije nakon havarije na tri reaktora u kojima je plimni val onesposobio sisteme za hlađenje. Još je nejasno da li će oni ikada moći da se vrate svojim domovima.

Još desetine hiljada je raseljeno sjeverno od Fukushhime, gdje su čitava sela i gradovi bili pogođeni plimnim valom. Vlada je uložila milijarde dolara za obnovu tog dijela zemlje, ali je kritikovana zbog sporog napretka.

Abe je također obećao da će vlada ubrzati napore obnove.

Sudeći po brojkama koje je objavila vlada, 15.581 osoba je poginula u katastrofi, a 2.668 se vode kao nestali.