{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Nedostatak sna utječe na to da više jedete

S
Sarajevo-x.com
16.3.2012. u 11:57
0
4
Nedostatak sna utječe na to da više jedete
0
Nedostatak sna utječe na to da više jedete
Kao da nije dovoljno to što ste umorni jer ne spavate dovoljno, još se i debljate zbog nedostatka sna. Naučnici tvrde da nedostatak sna može dovesti do pretilosti. Istraživači sa klinike Mayo u Rochesteru u Minnesoti su otkrili da su volonteri, koji su pristali na učešće u ovom istraživanju, konzumirali hranu sa više kalorija ukoliko prethodno nisu dovoljno spavali.
Naučnici su proučavali 17 muškaraca i žena tokom osam dana i noći, s tim da ih je polovina spavalo dovoljno, kao što su inače činili i prije eksperimenta, a polovina ih je spavalo samo jednu trećinu uobičajenog vremena koje su provodili u snu. Svi oni su mogli jesti koliko su željeli tokom ovog eksperimenta.

"Tokom eksperimenta smo testirali nivo hormona leptina i ghrelina, koji su povezani sa apetitom, kod ljudi koji nisu imali dovoljno sna", rekao je Virend Somers, autor istraživanja i profesor sa klinike Mayo, te dodao da su oni koji nisu imali dovoljno sna očekivano jeli više.

Grupa koja je spavala jedan sat i 20 minuta manje, nego je to uobičajno za njih, svaki dan je u prosjeku konzumirala prosječno 549 dodatnih kalorija, prenosi Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: