Basnoslovne sume novca
0

FOTO / Najskuplji predmeti u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Za najbogatije, novac ne predstavlja nikakav problem kada se radi o luksuznim stvarima koje odudaraju od onoga što se nudi "običnim smrtnicima". Neki se predmeti smatraju neprocjenjivim zbog njihove ljepote, rijetkosti ili historijskog značaja.

Bloomberg Businessweek napravio je listu najskupocjenijih stvari na osnovu analiza vijesti, blogova, razgovora sa prodavačima i aukcija. Na listi se nalaze automobili, jahte, brodovi, nakit i elektronika. Najskuplji predmet je nova Abramovičeva megajahta Eclipse čija je vrijednost procijenjena na 1,2 milijarde dolara.

Najskuplji televizor Prestige HD Supreme Rose Edition, vrijednost 2,3 miliona dolara.

Švicarski proizvođač luksuznih televizija Prestige HD 55-inčni ekran obložio je sa 28 kilograma 18-karatnog zlata i 72 dijamanta.

Najskuplja hotelska soba je kraljevski apartman u hotelu President Wilson u Ženevi. Cijena je 65.000 dolara za noć.

Kraljevski apartman zauzima čitav sprat hotela, ima 10 soba i sedam kupatila. Renoviran je 2009. godine kada je postavljena fitness sala.

Najskuplji motor je Dodge Tomahawk V10 Superbike sa cijenom od 700.000 dolara.

Dodge Tomahawk, motor sa četiri točka, ima ugrađen Dodge Viperov V10 motor i do 100 km/h stiže za 2,5 sekundi. Maksimalna brzina je nevjerovatnih 482 km/h. Motor koji je premijeru doživio 2003. godine u Detroitu procijenjen je na 550.000 dolara. Prema riječima glasnogovornika kompanije dva primjerka su prodata za 700.000 dolara.

Najskuplji mobitel je iPhone 3GS Supreme Rose koji košta 2,97 miliona dolara.

Stuart Hughes koji je dizajnirao najskuplji televizor, na naslovne stranice novina dospio je nakon što je napravio iPhone optočen sa 22-karatnim zlatom i 53 dijamanta za neimenovanog australijskog biznismena koji je za to izdvojio 2,97 miliona dolara.

Najskuplji automobil je Mercedes Benz W196 vrijedan 24 miliona dolara.

Ako mislite da je novi Bugatti Veyron vrijedan 1,7 miliona dolara skup, šta biste rekli za Mercedes Benz W196, osvajač Grand Prixa 1954. i 1955. godine, koji je na aukciji 1990. godine prodat za 24 miliona dolara. Najskuplji dom je indijska Antilla, procijenjena na milijardu dolara.
Prema izvještaju magazina Property, najskuplja kuća na svijetu je Antilla, u centru Mumbaija u Indiji i dom je milijardera Musha Ambanija. Građevina ima 27 spratova, heliodrom i garažu sa šest spratova koja može primiti 168 vozila. Svaki sprat ima vrt, a u njoj će raditi 600 ljudi.

Najskuplji predmet na svijetu je jahta Eclipse vrijedna 1,2 milijarde dolara.

Jahta duga 170 metara ima dva heliodroma, 11 kabina za goste, dva bazena, tri glisera, akvarijum i mini podmornicu. Glavna soba i most su zaštićeni blindiranim staklom, a sigurnosni sistem uključuje sisteme za detekciju projektila i upozorenje za rakete. Vlasnik jahte Roman Abramovič ugradio je laserski sistem ometanja paparazzija.