Bugatti 57SC Atlantic iz 1936.
0

FOTO / Najskuplji auto na svijetu prodan za 30-40 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Bugatti 57SC Atlantic
Bugatti 57SC Atlantic
Aukcijska kuća Gooding & Company je objavila da je anonimni kupac pazario Bugatti 57SC Atlantic iz 1936. godine koji je pripadao pokojnom kolekcionaru Bugattijevih automobila dr. Peteru D. Williamsonu.
Automobil je prodan po cijeni između 30 i 40 miliona američkih dolara, čime je postao najskuplji na svijetu, izvijestio je Wall Street Journal.

Inače, nije neuobičajeno da se kod ovakvih transakcija detalji ne iznose u javnost, budući da i kupac i prodavač obično žele ostati anonimni. No, kolekcionari automobila su dobro znali da je nakon smrti Williamsona u junu 2008. bilo samo pitanje dana kada će biti prodan najpoželjniji klasični automobil na svijetu.

"Izuzetno sam zadovoljan da smo pronašli novog kupca za jedan od najboljih svjetskih automobila koji je bio u privatnoj zbirci i koji je rijetko viđan u posljednje četiri decenije", rekao je David Gooding, predsjednik i osnivač Gooding & Company i dodao:

"Bilo je veliko zadovoljstvo raditi s porodicom Williamson i zadobiti njihovo povjerenje".

Svega četiri ovakva automobila proizvedena su 1936., a do danas su uspjela preživjeti tek dva - Williamsonov i onaj u vlasništvu modnog dizajnera Ralpha Laurena.

Bugatti Type 57SC Atlantic je građen na čeličnoj šasiji sa aluminijskim elementima karoserije, a pogonio ga je 3,2-litreni redni osmocilindrični motor sa 210 KS.

Najskuplji automobil na svijetu teži svega 950 kilograma, do 100 km/h ubrzava za deset sekundi te postiže 200 km/h maksimalne brzine.