Traže zaštitu
121

Mural posvećen endemskoj podvrsti i planini Prenj osvanuo u Jablanici

Piše: M. N.
Na stambenoj zgradi koja se nalazi uz glavnu magistralnu cestu u Jablanici naslikan je mural posvećen prenjskom daždevnjaku.

Mural je naslikalo udruženje ATRA koje se bavi očuvanjem i zaštitom ugroženih vrsta gmizavaca i vodozemaca, a trenutni fokus im je upravo prenjski daždevanjak kojeg istražuju od 2013. godine. Traže da se zaštiti ova podvrsta daždevanjaka i planina Prenj.

Riječ je o noćnoj životinji o kojoj se vrlo malo zna, a živi na nepristupačnim mjestima (alpske livade iznad 1.700 metara nadmorske visine). Otkriven je na planini Prenj i predstavlja endemsku podvrstu.

Prva ovakva vrsta daždevnjaka u BiH je pronađena 11. augusta 1895. godine. Za njegovo otkriće zaslužen je Oroman Reiser koji ga je pronašao na planini Prenj. Uzorci su prikupljeni tek u periodu od 1969. do 1971. godine i utvrđeno je da je riječ o novoj vrsti daždevnjaka jer su manjih dimenzija i imaju karakterističan raspored nepčanih zuba.

Pretpostavlja se da naseljavaju cjelokupno područje planine Prenj, a naučnici smatraju kako se ova planina treba proglasiti nacionalnim parkom jer je stanište endemske vrste.