Utrka mostova
319

Mostarski polumaraton ove subote uz vrhunske trkače i stotine rekreativaca

Piše: R. D.
(Foto: R. D./Klix.ba)
Mostarski polumaraton koji starta ove subote u devet sati s mosta u Vojnom najvažniji je dio dvodnevne manifestacije nazvane "Mostar Run Weekend" koju uz pomoć Sportskog saveza Grada Mostara organizira Udruženje "Zdrav život – Kinezis".

Franjo Lovrić, predsjednik Kinezisa i glavni organizator polumaratona, kaže nam kako je ovogodišnji program znatno proširen, da se organizira više edukacija, kao i humanitarna i dječija utrka.

"Na polumaraton je prijavljeno 520 takmičara. Dolaze nam Darko Živanović, srbijanski olimpijac, Lucija Kimani, bh. olimpijka, Robert Radojković, rekorder Hrvatske u polumaratonu, Mateja Parlov, prvakinja Hrvatske u polumaratonu, prošlogodišnji pobjednik naše utrke Ante Živković, a tu je i naš Alija Imamović koji je prošle godine osvojio drugo mjesto", najavio nam je Franjo Lovrić sutrašnju utrku.

Lovrić kaže kako lista učesnika najbolje govori o tome koliko atletičari cijene Mostarski polumaraton.

"Ipak, nama je važniji taj rekreativni dio, obični ljudi koji trče. Želimo širiti priču trkačkog pokreta u Mostaru i Hercegovini. Promovirati zdrav način života, a uz to spojiti i turizam. Moramo znati da je Mostar privredno, kulturno, ali i turističko središte Hercegovine. Imamo šta pokazati, a nadamo se da će trkači koji dođu danas i sutra u Mostar obići cijelu Hercegovinu, otići na Kravice, u Blagaj, Počitelj, Mogorjelo, Međugorje...", kazao nam je Lovrić.

Na preuzimanju brojeva, koje je počelo danas u podne, sreli smo i jednog od favorita sutrašnje utrke Aliju Imamovića iz Sarajeva. Imamović je prošle godine osvojio drugo mjesto u Mostaru, a sutra ide na pobjedu.

"Dolazim spreman. Najavljena je jača konkurencija nego prošle godine, ali mislim da neće biti problem da budem među prva tri na kraju. Hladnije vrijeme nije problem, bolje je nego da bude više od dvadeset stepeni kao što je bilo prošle godine. Ne volim da najavljujem rezultat, sigurno sam spreman trčati na nivou sat vremena i deset minuta, a pobjednik je prošle godine trčao sat i četrnaest minuta. Ove će godine trebati trčati dosta brže za pobjedu", kaže nam Imamović.

Cilj utrke je ispred Mepas Malla, a i sva popratna dešavanja odvijaju se na toj lokaciji.