Ekološka akcija Most
461

Mostarci čistili svoju ljepoticu Neretvu, pridružili im se prijatelji iz Novog Sada

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Ronilački klub Neretva i ove godine organizirao je tradicionalnu ekološku akciju "Most". Čistilo se korito i obale rijeka Neretve i Radobolje od Carinskog do mosta Hasana Brkića. Akciju su podržala brojna druga udruženja, a pridružili su se i prijatelji ronioci iz Novog Sada.

Miro Dušić predsjednik Ronilačkog kluba Neretva kazao je da će akciju omesti nešto veći vodostaj Neretve, ali kako su elektroprivrede izašle u susret i na par sati spustile vodostaj.

"Nije idealno, ali ćemo pokušati uraditi što je moguće više posla danas. Neretva je ove godine u malo boljem stanju nego prošlih, valjda se osjeti efekat ovih kolektora. Nešto je bistrija i bolja je vidljivost", kazao je Dušić.

Vladimir Bjelica iz Ronilačkog kluba Dunav iz Novog Sada prvi je put u Mostaru, a kaže da nije mogao odbiti poziv prijatelja ronioca da dođe i pomogne ovu akciju.

"Došli smo da podržimo naše prijatelje ronioce iz Mostara kako bi podigli svijest građana o ekologiji, posebno da se Neretva održi što je moguće čistijom", kazao je Bjelica.

Bjelica, poredeći stanje dvije rijeke kaže da iako Dunav prolazi kroz brojne države i industrijske gradove da je njegovo ekološko stanje do Srbije jako dobro.

"Mi smo najveći zagađivači, za razliku od drugih nemamo kolektore i na tom polju treba mnogo da uradimo", zaključio je.