Riječ eksperata
3

Za nježnu i čvrstu kosu: Poslije pranja umotajte je u majicu i koristite prirodna ulja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko želite da vaša kosa bude sjajna, te da bude čvrsta i nježna potrebno je obratiti pažnju na nekoliko detalja. Bright Side prenosi nekoliko efektivnih metoda koje će znatno poboljšati stanje vaše kose.

Nakon što operete kosu, nemojte je umotavati u peškir. Umjesto toga koristite običnu majicu jer će ona bolje upiti vodu a pritom neće oštetiti kosu.

Postoji mnogo produkata za kosu, ali su samo određena ulja zaista korisna za nju. Među najbitnijim su ulje jojobe koji popravlja strukturu kose, kokosovo ulje koje vlaži i daje sjaj kosi, ulje ruže koje pomaže u rastu kose, ulje od brokule koje djeluje kao prirodni silikon i arganovo ulje koje daje kosi sjaj.

Češljajte kosu prije spavanja, te na nju nanosite zaštitna ulja. Ako se ovo dovoljno često radi, struktura kose se popravlja te kosa izgleda zdravije. Obratite pažnju koje ulje vašoj kosi treba, kupite ga te koristite tri kapi koje ćete nanijeti na četku i počešljati kosu.

Pratite nekoliko bitnih pravila za sušenje kose koja će vam pomoći da je ne oštetite. Kosu nikada nemojte sušiti dok je previše mokra jer će se kapi vode ugrijati na kosi te će ona početi pucati. Sušite dio po dio kose i sušite je odozgo.

Ako želite imati nježnu kosu, trebate obratiti pažnju na četku koju koristite. Stručnjaci preporučuju drvene četke jer one lagano prolaze kroz kosu bez da stvaraju nepotrebni elektricitet.