|

FOTO
/
Za modnu reviju u Afganistanu potrebna je hrabrost

Za modnu reviju u Afganistanu potrebna je hrabrost
9
Klix.ba
9.2.2013. u 19:38
25
komentara
9

dijeljenja
Modne revije u Afganistanu su izuzetno rijetke, no grupa entuzijasta uspjela je u jednom restoranu u Kabulu organizirati veče mode s ciljem rušenja barijera u konzervativnoj sredini i osnaživanja žena.
Foto: AFP Foto: AFP

Ideja da žene budu u centru pažnje u Afganistanu je i nakon 12 godina od svrgavanja talibanskog režima još uvijek tabu. Neke žene i dalje ne izlaze na ulicu bez plavih burki, a nasilje nad njima je veoma često.

Zbog toga je organizacija jedne modne revije u srcu Kabula poduhvat vrijedan divljenja.

Foto: AFP Foto: AFP

Na reviji, koju je organizirala neprofitna nevladina organizacija "Young Women for Change", učestvovalo je sedam djevojaka i tri mladića. Oni su na improviziranoj pisti pokazali 33 modela među kojima su bile haljine kratkih rukava, farmerke, tunike, ali i tradicionalni odjevni predmeti, piše AP.

"Veliki izazov je raditi stvari koje se većini u Afganistanu ne sviđaju, ali ja sam uzbuđena jer znam da ću učiniti neku promjenu", kazala je 17-godišnja Farkhonda Taheri, koja nikada ranije nije vidjela modnu reviju.

Foto: AFP Foto: AFP

Ona smatra da je za afganistansku mladost važno da rizikuju, jer samo tako mogu napraviti neke promjene. Organizatori lokalnim medijima nisu dozvolili da fotografiraju modele kako bi zaštitili žene koje su se pojavile bez marama i u kratkim suknjama.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...