Svjetsko, a naše
22

Werkstatt je bh. brend nakita koji nose regionalne ali i svjetske zvijezde

S.H.P.
Foto: Aida Redžepagić
Foto: Aida Redžepagić
Kada su prije četiri godine Lejla Nuhić i Ajla Šarić pokrenule brend ručno rađenog nakita Werkstatt nisu ni sanjale da će jednog dana njihov nakit nositi čuvena Beyonce. Ovaj nakit je prepoznatljiv po specifičnom i minimalističkom industrijskom stilu.

Brend je dobio naziv po njemačkoj riječi za radionicu, a koja zapravo odražava radni prostor u kojem osnivačice brenda Ajla Šarić i Lejla Nuhić dizajniraju i kreiraju svoj unikatni, ručno rađeni nakit.

Ajla i Lejla su završile Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje su se upoznale i nakon toga počele izradu jedanog od najoriginalnijih nakita.

"Inspiraciju pronalazimo u svakodnevnom životu, u svim vrstama i oblicima umjetnosti, a najveću inspiraciju nam pruža zajednički rad. Ono što nas posebno raduje su reakcije kupaca obzirom da je Werkstatt nastao iz hobija, i da nismo očekivali zainteresovanost za naš rad u toj mjeri", kazala je Lejla Nuhuić jedna od dizajnerica. Ono što je specifično kada je ovaj nakit u pitanju jeste da se izrađuje od cinka i mesinga.

"Zbog specifičnosti procesa izrade, prosječan komad nakita zahtjeva nekoliko sati rada. U našoj ponudi je moguće pronaći prstenje, narukvice, naušnice i ogrlice koje izrađujemo od cinka i mesinga, i srebrenih dodataka", kazala je.

Prije nekoliko dana američka pjevačica Beyonce objavila je spot za singl "Spirit". U svom spotu čuvena pjevačica nosila je nakit ni manje ni više do brenda Werkstatt. Werkstatt nakit nosila i njena kćerka Blue Ivy, koja se pojavila u ovom spotu.

"Veliko nam je zadovoljstvo vidjeti naš nakit na najpopularnijoj muzičkoj zvijezdi sadašnjice, i smatramo da je to potvrda višegodišnjeg rada i truda koji smo uložili u izgradnju brenda", kazala je Nuhić.

Osim Beyonce Werkstatt nakit nose i poznate ličnosti iz regiona, kao što su Severina , Franka Batelić, Dalal Midhat, Ivana Španović, Lejla Filipović, Senidah i mnoge druge.

"Trenutno radimo na novim projektima o kojima ne želimo još uvijek mnogo da otkrivamo, ali svakako se nadamo da će nam ovaj uspjeh pomoći da ostvarimo sve što imamo u planu", kazala je na kraju našeg razgovora Lejla Nuhić.