Preplanuli ten za mjesec dana
0

Umjesto da se izlažete suncu jedite voće i povrće

Sarajevo-x.com
Do preplanulog tena možete doći konzumirajući voće i povrće, što je naravno mnogo zdravije nego da se neprestano izlažete agresivnom suncu, tvrde naučnici.

Dinja, marelica, paprika, mrkva i špinat mogu uveliko ujecati na vaš ten i pomoći vam da izgledate atraktivnije, otkrili su naučnici koji ističu kako je, ukoliko konzumirate voće i povrće, učinak vidljiv za samo mjesec dana.

Kako tvrdi Ian Stephen naučnik na Univerzitetu Bristol u Velikoj Britaniji, tajna savršene kože se krije u prirodnoj hemikaliji karotenoid. Naime to su skupine blizu 600 organskih pigmenata i nalaze se u mnogim biljakama.

Ian Stephen je objasnio kako kod ljudi postoje dva pigmenta koja utječu na boju kože, odnosno melanin i karotenoid.

Prvi pigment je povezan sa izloženošću UV zrakama, a drugi s konzumiranjem voća i povrća. Britanski naučnik savjetuje svima onima koji žele brončani ten da umjesto izlaganja suncu što više konzumraju voće i povrće.

Ove nalaze naučnika uskoro bi mogle usvojiti i zdravstvene organizacije, s obzirom da voće i povrće svakako pomažu u sprječavanju brojnih bolesti.

"Ovo su uvjerljivi dokazi kratkoročne koristi koji mogu potaknuti ljude da što više konzumiraju zdravu hranu", kazala je naučnica Janet Allen, prenosi Daily telegraph.