{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U porastu alergijske reakcije na boje za kosu

S
5.2.2007. u 13:37
0
0
U porastu alergijske reakcije na boje za kosu
0
U porastu alergijske reakcije na boje za kosu
Sve je češća pojava alergijskih reakcija na boje za kosu, a istraživanja pokazuju kako se mladi sve više farbaju.
Trenutno više od dvije trećine farbi za kosu sadrži para-fenilenediamin (PPD) i slične agense. Tokom 20. vijeka, alergijske reakcije na PPD postale su ozbiljan problem u tolikoj mjeri da je u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj zabranjena upotreba ovog sastojka.

Sadašnja evropska legislativa nalaže da u farbi za kosu može postojati maksimalno 6 procenata PPD-a, a proizvođači imaju problem jer ne mogu naći odgovarajuću zamjenu za PPD u svojim proizvodima.

Alergijske reakcije mogu biti uzrok pojave dermatitisa, dok u ozbiljnijim slučajevima može doći i do oticanja lica. Dermatolozi upozoravaju na povećanu učestalost pozitivnih reakcija na PPD, što je potvrđeno u nedavnom istraživanju u Londonu, gdje se navodi da se učestalost pojave alergijskih reakcija na PPD udvostručila u posljednjih šest godina.

Istraživanje provedeno u Japanu 1992. godine pokazalo je kako 13% učenica u srednjim školama, te 6% žena i 2% muškaraca u svojim 20-tim godinama, koristi proizvode za farbanje kose. Drugo istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da su se ti procenti povećali za 41%, 85% i 33%, respektivno.

„Kulturalni i komercijalni pritisci na ljude da boje kosu dovode mnoge u rizične situacije i povećavaju broj slučajeva koje tretiraju zdravstvene službe“, navode autori istraživanja. „Neće biti lako smanjiti ove trendove, jer pacijenti nastavlju bojiti kosu čak i kada im je preporučeno da su alergični na boje, te da mogu doživjeti ozbiljne reakcije“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: