Svojevrsno priznanje
372

U čast olimpijke Ibtihaj Muhammad izrađena prva Barbie lutka s hidžabom u historiji

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Olimpijka Ibtihaj Muhammad dobila je Barbie lutku koja je izrađena u njenu čast i to je ujedno prva Barbie s hidžabom na svijetu. Ovo je drugi put da Muhammad piše historiju. Naime, prošle je godine debitovala u timu SAD-a na olimpijskim igrama i tako postala prva sportašica koja se takmičila u hidžabu.

Sada je poslužila kao nadahnuće za novu Barbie lutku, prvu koja nosi hidžab.

Lutka je najavljena u ponedjeljak na Glamour Women of the Year samitu gdje je Muhammad bila gošća programa Barbie Shero koja odaje priznanje pionirima i inovatorima. Glasnogovornik kompanije Mattel je kazao da će lutka biti dostupna u jesen naredne godine.

Ranije je počast odana rediteljici Avi DuVernay, glumici Kristin Chenoweth, plesačici Misty Copeland i modelu Ashely Graham. Osim hidžaba, lutka izrađena po uzoru na olimpijku u mačevanju nosi uniformu za mačevanje, Nike obuću, kacigu i mač.

"Barbie ne slavi Ibtihaj zbog njenog učešća na Olimpijskim igrama, nego zbog onog što je ističe. Ibtihaj je inspiracija brojnim djevojkama koje nikada nisu vidjele sebe kao osobu koja će dobiti neku vrstu priznanja, a ova lutka će ih podsjetiti da je sve moguće", kazao je Sejal Shah Miller, potpredsjednik marketinga za Barbie.