Tajno stupili u brak
84

Tito je u 60-oj godini oženio Jovanku koja je tada imala 28: Detalj iz vjenčanog lista privlači pažnju

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Josip Broz Tito je 1952. godine oženio Jovanku Budisavljević. On je tada imao 60, a ona 28 godina. No, posebnu pažnju privlači detalj iz vjenčanog lista.

Vjenčanje je bilo tajno, a održano je u Titovoj vili na Pajzošu. Rozalija Džalto, koja je sa suprugom Mijom bila domarica u njegovoj vili, je jednom prilikom ispričala kako nikada nije vidjela fotografiju njihovog vjenčanja.

"Znali smo da je tamo bilo to vjenčanje, ali ga se ne sjećamo. Mi smo došli ondje raditi kasnije. Znam samo da nigdje u kući nisu bile postavljene nikakve fotografije koje bi podsjećale na taj događaj", kazala je.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Pokojni William Gailmore, koji je tada radio na magazin Daily Compass, je napisao:

"Vijest da je maršal Tito u svojoj 60. godini uzeo nevjestu od 28 godina, Jovanku Budisavljević, možda je za mnoge iznenađujuća. Budući da sam se s njima upoznao i dugo razgovarao, ja nisam nimalo iznenađen. Josip Broz Tito, bez obzira na ulogu koju igra na međunarodnoj pozornici i na njegov dramatičan uspon na vlast, jedan je od najimpresivnijih ljudi koje sam ikada sreo. Mogu sasvim razumjeti šta je jedna mlada žena, 32 godine mlađa od njega, vidjela u njemu."

Naročito je interesantno to što u vjenčanom listu nije navedeno Titovo zanimanje. Kao što svi znaju, on je po zanimanju bio bravar.