Moda i ljepota
0

Šta su istočnonjemački agenti oblačili da ne izgledaju sumnjivo

Klix.ba
Agenti zloglasnog Stasija, veoma efikasne istočnonjemačke tajne policije, koja je ovu komunističku zemlju pretvorila u paranoičnu distopiju, imali su prilično neobičan odabir odjeće kada su željeli izgledati neupadljivo.

Fotografije prikazuju kako su se agenti oblačili kada nisu željeli privlačiti pažnju dok pokušavaju narušiti privatnost sumnjivih disidenata i prikupiti dokaze prije nemilosrdnog ispitivanja, koje je često trajalo danima.

Zabilježene su i fotografije kako su se agenti oblačili kada su išli u hladnoratovske misije na omraženi Zapad.

Veliki broj tih prerušavanja danas izgleda smiješno. Jedna od fotografija, objavljenih na stranici Foreign Policy, prikazuje stereotip turiste sa kamerom, sunčanim naočalama, šeširom i crvenim hlačama, dok druga prikazuje studenta sa ruksakom i u šorcu od podrezanog jeansa.

Stasijeva modna kolekcija bila je više nego obimna. Agencija je slala hiljade špijuna u zapadnu Njemačku, a na raspolaganju su joj bile ogromne količine novca za kupovinu sve moguće zapadnjačke robe, kako bi njom opremila agente.

Dokle je išlo Stasijevo špijuniranje pokazuju druge fotografije u kolekciji. Agenti su uvijek fotografisali kuće prije pretresa u potrazi za materijalima "štetnim za državu". Prema fotografijama su kasnije vraćali sve stvari na svoje mjesto, kako žrtve ne bi ni posumnjale da im je neko bio u kući.

Fotografije su pronađene među gomilama dokumenata u Stasijevim uredima širom Istočne Njemačke, koje agencija nije stigla uništiti pri padu režima 1990. godine.

Njemački umjetnik Simon Menner proveo je dvije godine tragajući za materijalima za njegovu nadolazeću knjigu "Top Secret: Images from the Stasi Archives". Cilj mu je da prikaže čin nadziranja iz perspektive nadzirača.

"Mnoge fotografije koje su ovdje reproducirane izgledaju nam apsurdno i smiješno, ali važno je ne izgubiti iz vida stvarne namjere iza njih. One sadrže fotografske zapise represije koju je država vršila kako bi potčinila građane. Prema mom mišljenju, banalnost nekih od ovih fotografija čini ih još odbojnijim", kaže Menner.