Moda i ljepota
0

Smijeh, suze i zdravica: Poznati dizajner Jean Paul Gaultier oprostio se od mode

Klix.ba
(Foto: AFP)
Francuski modni dizajner Jean Paul Gaultier oprostio se od svijeta mode spektakularnim ready-to-wear showom u kojem je pokazao otkačeni smisao za humor.

Blistavi modni zabavljač u Parizu je oduševio svoju publiku s izborom ljepote koji je bio ispunjen zdravicama, rekacijama poput "zaista?!" i gromoglasnim smijehom.

Na sjedištima je goste dočekala pozivnica na kojoj je pisalo "Izbor za Miss Jean Paul Gaultier 2015", te zahvalnica svima kojima su ga podržavali sve ove godine. Izabrani su posebno "Miss Footballer's Wife", "Miss Fashion Editor" i "Miss Tour de France".

U showu je učestvovala i španska glumica Rossy de Palma koja je izvela striptiz, meksičko hrvanje modela, te modele obučene kao kreativna direktorica Voguea Grace Coddington i modne dizajnerice veteranke Suzy Menkes.

Gaultiera su mnogi dizajneri koji "pisali pravila" za ready-to-wear okarakterisali kao bivše grozno dijete francuske mode, no on je postao svjetski poznat po svojoj neobičnoj mašti, dizajniranju Madonninih končanih grudnjaka i postavljanjem običnih ljudi na pistu.

Šezdesetdvogodišnji Francuz poznat je po stvaranju kulta "Eurotrash" program koji je predstavio sa Antoineom de Caunes na britanskoj televiziji 1990-ih. U svijetu mode je 40 godina, od 1980-ih.

"Bilo je predivno. Mislim da je to bio lijep show. Sretan sam što je sve prošlo dobro", rekao je Gaultier.

Modni dizajner vlasnik je španske parfumerije Puig kojoj će se posvetiti kao i saradnji s industrijom.