{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pretvaranje otpada u blago

S
14.5.2008. u 09:37
0
0
Pretvaranje otpada u blago
0
Pretvaranje otpada u blago
Modni dizajneri pretvaraju omote od slatkiša, novine i plastične kese u nove trendi torbe, ruksake i nakit. Od industrijskog otpada ovako se prava izdržljivi i zanimljivi modni detalji koje nose zvijezde kao što je Lindsay Lohan, Cameron Diaz i Petra Nemcova.
Eko-dizajneri ili samoprozvani "ekoisti" sarađuju sa Coca Colom, Luna Barom i Avedom i za njih kreiraju torbice od materijala koji su pogrešno isprintani i sličnih otpadaka.

Jedan od ekoista, Jonathan Marcoschamer kaže: "Imamo čitavo obilje odbačenog materijala na koje se možemo osloniti. Nadamo se da ga u narednih par godina neće biti ovoliko."

Količina otpada iznosi oko 7,6 milijardi tona, piše CNN. To je količina koju američke kompanije odbace svake godine. U toku zadnje četiri godine, kažu ekoisti, prodato je više od 100.000 modnih dodataka koje su ove kompanije proizvele u Peruu i Floridi. Neke od torbica su unikatne, a cijena se kreće od 30 dolara za manje do 180 za veće.

"Nudimo rješenje za mnoge kompanije da iskoriste otpad i upotrijebe ga za nešto kreativno što će promovisati svjest o ekologiji," rekao je Marcoschamer.

Ekoisti nisu jedini kojima je ovo palo na pamet. Katherine Rasmussen, vlasnica Reiter8 takođe kreira ručne torbe od recikliranih brodskih jedara, a Nicole Freegard i Robin Janson su reciklirale 100 tona otpada i napravile mnoštvo novčanika, torbi i drugih sličnih proizvoda.

Britanka Anya Hindmarch rasprodala je u Londou i New Yorku pamučne torbe od 15 dolara na kojima piše "Ja nisam plastična torba".

Prodavačica u butiku u Atlanti Joyce Justicz ističe kako ima mnogo kupaca.

"Oni ne uzimaju te stvari iz ekoloških razloga. Kupuju ih jer su im slatke, a to je još jedan bonus," kaže Justicz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: