Moda i ljepota
0

Preporuke u cilju prevencije zdravstvenih problema izazvanih visokim temperaturama

FENA
U cilju zaštite zdravlja stanovništva od posljedica izazvanih visokim temperaturama, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučuje da se ograniči kretanje i vožnja u intervalu od 11.00 do 17 sati, jer su tada najviše temperature, a to se naročito odnosi na rizične grupe stanovništva (hronični bolesnici - srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari itd., starije osobe, djeca i trudnice).

Prostorije u kojima se boravi potrebno je dobro prozračiti u toku noći ili rano ujutro, a preko dana prozore zatvoriti i navući roletne, odijevati laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima (što je naročito važno za malu djecu). Odrasli i djeca trebaju zaštititi oči naočalama sa UV zaštitnim slojem (sloj koji štiti od ultravioletnih zraka), te ne nositi tijesnu obuću niti visoke potpetice.

Korisno je u toku dana češće piti manje količine tečnosti, pri čemu prednost treba dati prirodnim sokovima, limunadi ili vodi, a smanjiti unos gaziranih pića (velike količine tečnosti uzete odjednom, opterećuju srce i bubrege i otežavaju varenje hrane). U ishrani upotrebljavati veće količine voća i povrća, da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli.

Pri visokim temperaturama preporučuje se ishrana sa nešto povećanim sadržajem bjelančevina (riba, piletina, nemasno meso, mlijeko i mliječni proizvodi), jer se time smanjuje potrošnja ugljenih hidrata, a time i zamaranje i iscrpljenost.

Voće i povrće potrebno je dobro oprati prije upotrebe, a dinje, lubenice i drugo kvarljivo voće držati u hladnom prostoru. Mlijeko, mliječne proizvode, meso i jaja obavezno držati u frižideru i kupovati samo na mjestima gdje su ove namirnice sigurno uskladištene tj. izbjegavati njihovu kupovinu na pijacama gdje nema frižidera.

Treba ograničiti konzumiranje kremova, kolača sa kremom, majoneze, salame i drugih lako kvarljivih namirnica.

Posebnu pažnju treba obratiti na ličnu higijenu tj. redovno se kupati i tuširati i odijevati čistu odjeću, izbjegavati kupanje u rijekama, koje zbog nižeg vodostaja imaju veću količinu organskih materija u raspadanju, a prednost dati gradskim bazenima u kojima se voda redovno kontroliše i dezinficira.

U intervalu od 11.00 do 15.00 sati, najveća je izloženost UV zracima koji izazivaju opekotine i oštećenje kože, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje ovih zraka za 50 posto.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima (na obali mora, rijeka ili jezera), obavezno je, naročito za djecu, koristiti kreme sa najvećim zaštitnim faktorom (25 i 30), a prilikom boravka u vodi takođe koristiti zaštitne kreme, budući da 40 posto UV zraka dopire do jedan metar dubine.

U klimatiziranim prostorijama (naročito u automobilima sa ugrađenim klima uređajem), voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature zraka, jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, obratiti se za pomoć u najbližu ambulantu, mjere su koje preporučuje Zavod za javno zdravstvo FBiH.