Moda i ljepota
25

Povratak živih kostura: Armanijevi modeli su toliko mršavi "da boli"

Klix.ba
(Foto: EPA)
Slavni dizajner Giorgio Armani je jučer na Milano Fashion Weeku predstavio svoju novu kolekciju proljeće/ljeto 2015.

I iako su se mnogi nadali kako je anoreksični look modela davno napustio modnu industriju, Armani je svima pokazao da to pak nije tako, piše Daily Mail, te su uslijedile brojne kritike na društvenim mrežama na račun premršavog izgleda njegovih modela.

"Volim tvoje kreacije, uvijek jesam i uvijek ću. Ali molim te, dozvoli svojim modelima da JEDU - jako je teško gledati u njihove kosti", napisao je Kyle Rankin, a jedna korisnica Twittera, Phoebe Davis je dodala: "Armanijevi modeli su tako mršavi da boli. Kako je moguće da se ovo opet dešava?"

Mršave manekenke su u žiži javnosti još od 2006. godine, kada je urugvajski model Luisel Ramos na pisti pala i preminula usljed srčanog udara. Ova 22- godišnjakinja je provela skoro tri mjeseca izgladnjujući se kako bi još više smršala.

Nakon toga je Madrid Fashion Week zabranio modele sa indeksom tjelesne mase manjim od 18, a 2012. godine, Vogue je pokrenuo kampanju sa ciljem da na prvo mjesto stavi zdravlje manekenki, te se iz tog razloga na njihovim stranicama ne pojavljuju manekenke mlađe od 16 godina koje izgledaju kao da imaju poremećaj prehrane.