Jeste li ga posjetili?
285

Pogledajte ostatke ilirskog grada Daorsona koji je smješten u blizini Stoca

I. S.
Foto: Boris Trogrančić
U blizini Stoca nalaze se ostaci Daorsona, glavnog grada heleniziranog ilirskog plemena Daorsa, koje je ovdje živjelo od 300. do 50. godine prije nove ere.

Sagrađen je po uzoru na čuvenu Mikenu. Specifičan je po svojim kiklopskim zidovima, koji su predstavljali snažnu fortifikaciju za zaštitu od neprijateljskih napada. Utvrda je s tri strane prirodno zaštićena liticama, dok je na jugoistočnoj, najpristupačnijoj strani uzvisine podignut megalitski zid.

Daorsi su preuzeli grčki jezik i pismo te su bili u stalnim trgovačkim vezama s Grcima. Gradina Daorsona je nastala na prahistorijskom utvrđenom naselju, koje je tu kontinuirano postojalo još od željeznog doba.

U vrijeme ratova između Cezarovih i Pompejevih pristalica na obali Jadranskog mora, ilirsko pleme Delmati se našlo na jednoj strani, a Daorsi na drugoj. Pompejev legat je 49. godine prije nove ere stupio u savez s Delmatima i njima pridruženim plemenima, dok su Daorsi pristali uz Cezarovog pretora Vatiniusa. Gotovo je sigurno da su Delmati baš u to vrijeme napali grad Daorson i potpuno ga razorili.

Na ruševinama grada Daorsona nikada kasnije nije nastalo bilo kakvo naselje. U jednom manjem objektu pronađena je kovaonica novca s alatima i matricama te 39 raznih novčića. Važnost novca je bila velika, značila je neovisnost plemena Daorsa, ali i potvrdu da su imali razvijen obrt, kulturu i trgovinu s drugim narodima.

Interesantno je da je ovo jedan od najstarijih gradova Evrope čije ostatke možemo i danas posjetiti. Daorson je potrebno promovisati posredstvom UNESCO-ove liste za zaštitu svjetske baštine.

"Prilikom posjete Daorsonu, iznenadila me činjenica da je ovako važno mjesto nedovoljno zaštićeno. Doslovno svako može doći vozilom u neposrednu blizinu ostataka grada i pričiniti evenutalnu štetu nemjerljivih razmjera. Također, u neposrednoj blizini ostataka grada zatekao sam i određenu količinu smeća", rekao je fotograf Boris Trogrančić.