Moda i ljepota
0

Pet vrsta hrane koje smanjuju loš zadah

Sarajevo-x.com
Loš zadah nastaje zbog dvije ključne stvari: oralne higijene i gastrointestinalnog zdravlja. U osnovi ovo znači da miris daha potiče ne samo iz usta već i iz digestivnog trakta. Navodimo neke namirnice koje možete uzeti ili žvakati, a koje bi vam mogle pomoći.

Doktori će vam reći da, ako imate loš zadah, trebali bi se prvo uvjeriti da se ispravno hranite (uravnoteženo unošenje proteina, ugljikohidrata, dosta voća i povrća te mnogo tečnosti da bi se očuvao zdrav gastrointestinalni trakt) i da perete zube nakon svakog obroka. Krivac u oba slučaja je većinom neka bakterija. Ipak, to ne znači da nećete dovesti u neugodnu situaciju prijatelje i kolege nakon zajedničkog ručka.

  1. Ovo bi mogli žvakati. Zaboravite peršin, jer postoje i neke druge biljke koje bi vam mogle pomoći. "Korijander, zelena metvica, estragon, eukaliptus, ružmarin i kardamon su svi veoma dobri u borbi protiv lošeg zadaha", kaže Dr. Christine Gerbstadt, koja predaje oralno zdravlje. Možete žvakati svježe biljke ili praviti tonike natapajući ih u toplu vodu (kao čaj). Ove biljke su odlične i za probavu.

  2. Uzmite neku aktivnu kulturu. Mislimo na jogurte. Nedavno istraživanje je pokazalo da svakodnevno konzumiranje jogurta smanjuje nivo zadaha kojeg uzrokuje hidrogen-sulfid u ustima. Izgleda da konzumiranje jogurta utiče na umanjivanje broja bakterija u ustima – karijes i bolesti desni su također umanjeni kod konzumenata jogurta koji su učestvovali u istraživanju. Uz to, Američka dijetetska asocijacija (ADA) predlaže unošenje dovoljne količine vitamina D konzumacijom jogurta, sira i mlijeka, ako ste zabrinuti sa neugodnim zadahom jer ovaj vitamin stvara neprijateljsko okruženje za rast bakterija. Samo budite sigurni da uzimate jogurte sa aktivnim kulturama – ne pretjerano procesirane i varijante sa dodatnim šećerom.

  3. Hrskavi tipovi. Jabuke, mrkve, celer – u osnovi svako voće i povrće bogato vlaknima je vaš prijatelj u borbi protiv lošeg zadaha. "Unutar vaših usta, karijes u nastanku uzrokuje loš zadah", objašnjava Cynthia Sass, glasnogovornica ADA-e i stručnjak za ishranu. "Konzumiranje namirnica koje pojačavaju produkciju pljuvačke održava usta vlažnim i ispranim. Također mnogi ugljikohidrati i proteini mogu zapeti za vaše zube – čak i zdrava hrana poput žitarica i pilećih prsa". Završite obrok jabukom da bi očistili vaša usta.

  4. Tehnike maskiranja. Žvakaća guma bez šećera ne može zamijeniti pranje zuba nakon obroka, ali ipak može osvježiti vaš dah (maskirati zadah), a to je još jedan način povećanja proizvodnje pljuvačke kako bi isprali karijes i bakterije. Pepermint bombone mogu maskirati zadah, ali samo na kratko – i uzmite onaj bez šećera. Šećer stvara karijes, a niko ne želi pepermint koji samo pogoršava zadah.

  5. Visoki C. Konzumiranje bobičastog voća, limunastog voća, lubenice i druge hrane prepune vitaminom C kreira neprijateljsku atmosferu za razvoj bakterija. Ishrana bogata vitaminom C je veoma važna i za prevenciju bolesti desni i gingivitisa – što su također uzročnici lošeg zadaha. Uzmite svoj vitamin C u hrani, a ne u dodacima prehrani, koji mogu unijeti poremećaj u probavni trakt, i navodno povećati loš zadah.