Doktori će vam reći da, ako imate loš zadah, trebali bi se prvo uvjeriti da se ispravno hranite (uravnoteženo unošenje proteina, ugljikohidrata, dosta voća i povrća te mnogo tečnosti da bi se očuvao zdrav gastrointestinalni trakt) i da perete zube nakon svakog obroka. Krivac u oba slučaja je većinom neka bakterija. Ipak, to ne znači da nećete dovesti u neugodnu situaciju prijatelje i kolege nakon zajedničkog ručka.
-
Ovo bi mogli žvakati. Zaboravite peršin, jer postoje i neke druge biljke koje bi vam mogle pomoći. "Korijander, zelena metvica, estragon, eukaliptus, ružmarin i kardamon su svi veoma dobri u borbi protiv lošeg zadaha", kaže Dr. Christine Gerbstadt, koja predaje oralno zdravlje. Možete žvakati svježe biljke ili praviti tonike natapajući ih u toplu vodu (kao čaj). Ove biljke su odlične i za probavu.
-
Uzmite neku aktivnu kulturu. Mislimo na jogurte. Nedavno istraživanje je pokazalo da svakodnevno konzumiranje jogurta smanjuje nivo zadaha kojeg uzrokuje hidrogen-sulfid u ustima. Izgleda da konzumiranje jogurta utiče na umanjivanje broja bakterija u ustima – karijes i bolesti desni su također umanjeni kod konzumenata jogurta koji su učestvovali u istraživanju. Uz to, Američka dijetetska asocijacija (ADA) predlaže unošenje dovoljne količine vitamina D konzumacijom jogurta, sira i mlijeka, ako ste zabrinuti sa neugodnim zadahom jer ovaj vitamin stvara neprijateljsko okruženje za rast bakterija. Samo budite sigurni da uzimate jogurte sa aktivnim kulturama – ne pretjerano procesirane i varijante sa dodatnim šećerom.
-
Hrskavi tipovi. Jabuke, mrkve, celer – u osnovi svako voće i povrće bogato vlaknima je vaš prijatelj u borbi protiv lošeg zadaha. "Unutar vaših usta, karijes u nastanku uzrokuje loš zadah", objašnjava Cynthia Sass, glasnogovornica ADA-e i stručnjak za ishranu. "Konzumiranje namirnica koje pojačavaju produkciju pljuvačke održava usta vlažnim i ispranim. Također mnogi ugljikohidrati i proteini mogu zapeti za vaše zube – čak i zdrava hrana poput žitarica i pilećih prsa". Završite obrok jabukom da bi očistili vaša usta.
-
Tehnike maskiranja. Žvakaća guma bez šećera ne može zamijeniti pranje zuba nakon obroka, ali ipak može osvježiti vaš dah (maskirati zadah), a to je još jedan način povećanja proizvodnje pljuvačke kako bi isprali karijes i bakterije. Pepermint bombone mogu maskirati zadah, ali samo na kratko – i uzmite onaj bez šećera. Šećer stvara karijes, a niko ne želi pepermint koji samo pogoršava zadah.
-
Visoki C. Konzumiranje bobičastog voća, limunastog voća, lubenice i druge hrane prepune vitaminom C kreira neprijateljsku atmosferu za razvoj bakterija. Ishrana bogata vitaminom C je veoma važna i za prevenciju bolesti desni i gingivitisa – što su također uzročnici lošeg zadaha. Uzmite svoj vitamin C u hrani, a ne u dodacima prehrani, koji mogu unijeti poremećaj u probavni trakt, i navodno povećati loš zadah.