Moda i ljepota
0

Pedikura ujedima pirana sve popularnija

Sarajevo-x.com
Malene pirane u akvarijumu kruže u krug strpljivo čekajući da neka dama željna lijepih stopala u vodu uroni svoje noge. Kada se to desi, one svojim malenim ustima počnu sisati i grickati kožu na zglobova, peta i između prstiju. Upravo na tome zasniva se nova popularna tehnika pedikure.

Cilj je da vam ribice izgrickaju odumrlu kožu stopala, a vlasnica jednog od salona koji nude tu vrstu pedikure kaže da su dame ispočetka uvijek nervozne.

"Ja prije toga nikad nisam radila pedikuru", priča Lisa Austin, jedna od korisnica usluga salona "Appa Feet" u britanskom Meadowhallu. "Kad jednom umočite noge unutra, nemate se više čega bojati."

Kad prevaziđete strah da ćete biti pojedeni, piše Daily Mail, osjećate se ugodno.

Ipak, ne možete svoje noge umočiti bilo gdje i očekivati da će efekat biti dobar. Riba garra rufa malena je i bezuba riba porijeklom iz Turske, Sirije, Iraka i drugih dijelova Bliskog istoka. Poznata je kao "riba - doktor" i koristi se vjekovima za liječenje rana, psorijaze i ekcema.

Ono što se dešava pri razvoju ove tehnike pedikure je podvaljivanje pojedinih salona koji umjesto raffa rufe nabavljaju jeftinije ribice chin chin. One jednako dobro obavljaju posao otklanjanja odumrle kože dok su male, ali kad dostignu zrelu dob razvijaju opasne zube koji mogu raskrvariti stopala korisnika tih usluga. Stoga se u Velikoj Britaniji provode stroge kontrole, što vlasnicu salona "Appa Feet" jako raduje, s obzirom da ovo nije nimalo lagan niti jeftin posao.