Moda i ljepota
0

Papa Franjo najbolje odjeveni muškarac u izboru magazina Esquire

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Franjo ima čitav niz titula, a sada se može pohvaliti i titulom modne ikone. Američki magazine Esquire imenovao ga je najbolje odjevenim muškarcem u 2013. godini.

Iz magazine priznaju da je odluka prilično nekonvencionalna, ali da je papin jednostavni stil odijevanja označio novu eru u katoličkoj crkvi.

“Sjećam se kada je papa Ivan Pavao II pokopan u onim jarko crvenim cipelama. Kada je aktuelni papa izabran i kada je odbio nositi crvene cipele, pomislio sam kako to jasno odražava i njegov pristup ulozi pape”, rekao je Mark-Evan Blackman, profesor dizajna muške odjeće.

Papu Franju slave zbog njegove skromnosti, a u augustu je pozirao i za “papski selfie” sa grupom tinejdžera. Nekoliko sedmica kasnije je pozirao sa crvenim klaunskim nosem i tek vjenčanim parom.

“Papa Franjo razumije kako odjeća izražava karakter muškarca koji je nosi”, kaže Mary Lisa Gavenas, autorica Enciklopedije muške odjeće Fairchild.

Prema godišnjem istraživanju internet Global Language Monitora, 77-godišnji papa bio je osoba o kojoj se najviše razgovaralo u ovoj godini.

Do toga je došlo zahvaljujući njegovoj sposobnosti da osvoji srca i umove ljudi karizmatičnim govorima i velikodušnim javnim djelima.

Početkom ovog mjeseca, magazin Time je papu proglasio za osobu godine, 86. u historiji ovog magazina.