|

Organska kozmetika: Kako da napravimo prirodni sapun za ruke i kremu za lice

Organska kozmetika: Kako da napravimo prirodni sapun za ruke i kremu za lice
461
S.H.P.
29.9.2019. u 10:40
4
komentara
461

dijeljenja
Organska kozmetika: Kako da napravimo prirodni sapun za ruke i kremu za lice Foto: T.S./Klix.ba
Sve je više dokaza da komercijalna kozmetika koristi sastojke poput hemijskih i sintetičkih konzervansa, emulgatora, mirisa, boja, silikona, parafina i alkohola koji su štetni i nisu kompatibilni s našom kožom. No ono što je u posljednje vrijeme svjetski trend je proizvodnja kozmetike od isključivo prirodnih sastojaka.
Prirodna organska kozmetika u našoj zemlji tek je posljednjh godina postala popularna. O važnosti prirodne kozmetike razgovarali smo s osnivačicom brenda prirodne kozmetike "Organlook" Lejlom Mehmedović-Sofo.

Farmaceutkinja Mehmedović-Sofo ovaj brend je prije šest godina pokrenula sa svojim suprugom. Kazala je da je brend pokrenut jer je željela za sebe i svoju porodicu naći alternativu za neke od najštetnijih komercijalnih proizvoda.

"Posljednjih godina sve više slušamo o tome da je komercijalna kozmetika veoma štetna i da sadrži mnogo loših sastojaka. Mi smo htjeli napraviti nešto što je zdravo, prije svega za nas, a onda da to ponudimo i drugima. U isto vrijeme smo htjeli napraviti pozitivnu promjenu u našem društvu i pokazati da u našoj državi nije sve tako crno", kazala je Mehmedović-Sofo.

Razlog popularnosti korištenja prirodne kozmetike je taj što prirodne sastojke ljudski organizam prihvata kao svoje i na njih ne razvija antitijela. Osim toga, možete je godinama koristiti iz dana u dan bez straha od štetnih posljedica.

"Ono što svi trebaju znati jeste da je koža naš najveći organ i da sve ono što na nju dospijeva brzo pređe i u našu cirkulaciju, tako da nema razlike jeste li nešto nanijeli na svoju kožu ili pojeli, to svakako završava u vašem organizmu i zbog toga je veoma važno da ono što se stavlja na kožu bude ono što je zdravo i ono što biste pojeli. Često kažem da se naša kozmetika može jesti i to je stvarno tako. Svi sastojci koje koristimo su jestivi i mnogi ih koriste u svojim kuhinjama", objasnila je.

Svi proizvodi su ručno rađeni, a Lejla ih sama pravi. Prvi proizvod koji je napravila bilo je labelo, a poslije toga napravila je i dezodorans.

"Prvo je naša porodica počela koristiti dezodrans i onda smo odlučili unaprijediti proizvod i ponuditi ga na tržištu. Kasnije sam krenula na edukacije za proizvodnju prirodne kozmetike tako da sada u paleti imamo čak 70 prirodnih organskih proizvoda. Ti proizvodi su podijeljeni u kolekcije, imamo tu Bodylook za njegu tijela, Kisslook labela, Facelook kolekciju za njegu lica, Babylook za bebe, kreme za sunčanje itd.", rekla je.

Foto: T.S./Klix.ba Foto: T.S./Klix.ba


Prirodna kozmetika obično je nešto skuplja od komercijalne iz razloga što su sastojci zdravi i potpuno sigurni za naše tijelo. Njeni proizvodi su napravljeni od prirodnih, biljnih, hladno presanih ulja, eteričnih ulja i cvjetnih vodica, a ono što je najbitnije jeste da su svi sastojci sto posto prirodni.

"Sama smišljam recepte. Studirala sam farmaciju tako da imam znanja o ljudskom tijelu, prirodnim sastojcima i kako oni djeluju na određeni tip kože. Sve mi to pomaže pri spravljanju mojih krema", kazala je.

Za svoje proizvode uglavnom dobijaju pozitivne reakcije no trude se da što više unaprijede svoje proizvode. Mehmedović-Sofo kaže kako joj jedini problem prave nabavka sastojaka i ambalaže na našem tržištu.

Ova vrijedna ekipa osim standardnih proizvoda izrađuje i sapune po narudžbi pa tako možete naručiti i sapune za djecu raznih oblika, sapune za svadbu, a prije dvije godine izradili su sapun u obliku Sebilja koji ima miris crnogorične šume.
Sapun je namijenjen turistima koji, kada krenu kući, sa sobom mogu ponijeti i mali dio Bosne i Hercegovine koji će ih dugo podsjećati na lijepe uspomene vezane za našu domovinu.

Lejla je ekipi Klixa pokazala i kako napraviti domaći sapun i kremu za lice u svom domu.

Potrebni sastojci za sapun:prirodna glicerinska baza za sapune i
eterično ulje


Način pripreme:

Glicerinsku bazu istopite. Nakon što se glicerinska baza istopi, u nju stavite 20 kapi eterčnog ulja po želji. Ukoliko želite efekt piling, u sapun možete staviti i cvjetove lavande. Osim toga, želite li da vaš sapun bude u boji, dodajte mu malo omiljene prehrambene boje. Smjesu promiješajte i izlijte u kalupe. Ostavite da se ohladi 20-ak minuta. Priprema sapuna oduzet će vam samo 30-ak minuta, uključujući i hlađenje.

Potrebni sastojci za kremu:2 kašike lanolina (može se kupiti u apoteci)
2 kašike maslinovog ulja
20 kapi eteričnog ulja
4 kašike ružine vodice
kašičica meda


Način pripreme:

Dvije kašike lanolina, maslinovnog ulja i četiri kašike ružine vodice miješajte desetak minuta. Kada se sastojci sjedne, dodajte eterično ulje po želji i kašičicu meda. Sve promiješajte i izlijte u posudicu. Kremu držite u frižideru. Ovako napravljena krema može trajati i do tri mjeseca.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...