Moda i ljepota
114

Od hobija do posla: Torbice Maje Popržen postale hit i van BiH

Piše: T. Č.
Ime Gradiščanke Maje Popržen i njen brend MAstuffARI dobro su poznati svim ljubiteljicama unikatnih torbica koje su posljednjih nekoliko godina apsolutni hit i izvan granica naše zemlje.

Materijal od kojeg su torbice izrađene je pretežno tekstil, različitih vrsta, a preovladavaju veseli motivi, mašnice, tufnice, cvjetići i sve to uz pregršt boja.

U zavisnosti od samog modela i detalja za nastanak jedne torbe potreban je kontinuirani rad od nekoliko sati, ali prije svega, potrebna je inspiracija.

''Većina komada uglavnom nastaje kao rezultat trenutne inspiracije. Ideja - realizacija. Ukoliko mi vrijeme, u određenom momentu, ne dozvoli da zamisao bude odmah realizovana, ona onda čeka na skici do nekog narednog slobodnog momenta", ističe Maja i dodaje da već sada ima dosta ideja "na papiru" koje čekaju svoju realizaciju.

Prema njenom mišljenju, obična crna kvadratna torba, bez ikakvih detalja, je svevremenska. Može se nositi uz sve i za Maju je nešto poput male crne haljine, ono što nikada ne prolazi. Na pitanje s kakvim izazovima se susreće u svakodnevnom poslu, kaže da nema većeg izazova nego kada u nečemu težite nadmašiti samoga sebe.

"Postavite sebi određeni cilj, dostignete ga, postavite slijedeći cilj i tako opet. Uvijek može bolje i drugačije, e to je pravi izazov", pojašnjava Maja koja je po struci profesorica geografije.

MAstuffARI torbe kao brend postoje već pet godina i mogu se kupiti u nekoliko prodavnica u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, ali i Rusiji.

"Prije tri godine, jedna od osnivačica "2 дамочки" iz Moskve me je kontaktirala nakon što je vidjela negdje neke moje radove. Pristala sam na saradnju, tada su neke moje kreacije fotografisane za njihove kataloge i našle su se u njihovoj radnji", pojašnjava Maja.

Svima onima koji možda nemaju dovoljno hrabrosti da pokrenu sopstveni biznis, a željeli bi, mlada Gradiščanka poručuje "ne arčite dar koji imate". Kaže da je upravo ova rečenica, koju joj je uputila drugarica, promijenila njen način razmišljanja i potaknula je da započne ovaj posao.