lifestyle
319

Inžinjerka tehnologije i diplomirana pravnica žive od prodaje rukotvorina

Piše: S. Č.
Amira Kadrić i Aida Mušinović (Foto: Klix.ba)
Amira Kadrić i Aida Mušinović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amira Kadrić i Aida Mušinović već nekoliko godina bave se proizvodnjom unikatnog nakita i ukrasa od drveta, te na taj način pokušavaju sebi osigurati sredstva za život. Ništa čudno ne bilo u tome da se ne radi od zlatnom studentu Tehnološkog fakulteta i diplomiranoj pravnici.

Nakon završetka srednje škole i odabiru daljeg obrazovnog puta mnogima roditelji i poznanici savjetuju da upišu neki od tehničkih fakulteta. Navodno je u toj struci najlakše doći do zaposlenja.

Tako je mislila i Amira Kadrić iz Kaknja.

Naime, ova djevojka je kao najbolja studentica u svojoj generaciji diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, smjer Prehrambena tehnologija. Iako ima odrađen pripravnički staž i titulu zlatnog studenta već pet godina je nezaposlena.

"Prijavljivala sam se na razne konkurse, a pritom sam uvijek bila u vrhu kada je u pitanju bodovanje, međutim nikada nisam dobila nikakvu povratnu informaciju. Žalila sam se bezbroj puta raznim institucijama, od općinskog do državnog nivoa, ali i tu je uglavnom ostajalo na obećanjima", rekla je Amira za Klix.ba.

Kako nam je kazala, vidjela je da je "vrag odnio šalu" i uzela stvari u svoje ruke.

Zajedno sa prijateljicom Aidom Mušinović, inače diplomiranom pravnicom, odlučila je pokrenuti mali biznis proizvodnje i prodaje unikatnog nakita i ukrasa.

"Pravimo ručne radove od drveta u vidu nakita i dekupaža, odnosno umjetnosti ukrašavanja drveta i drvenih površina. Svoje proizvode promovišemo putem Facebooka i na sajmovima", objasnila nam je Aida, koja se također već četiri godine nalazi u evidenciji biroa za zapošljavanje.

Kako ističu zasad je "Gđica Mašnica" njihov glavni izvor zarade, ali ne vide budućnost u bavljenju ovim poslom s obzirom da i ovdje ne dobijaju nikakvu podršku države.

"Ovo je samo privremeno rješenje jer s obzirom u kakvoj zemlji živimo, teško je vjerovati da možemo opstati na ovaj način. Naravno, voljele bismo raditi ono za šta smo se školovale, ali kako stvari stoje i tu ćemo se još načekati. Ipak, pozitivna stvar je što naša firma ima veoma obrazovan kadar, pravnicu i inžinjerku", našalila se Kadrić s kojom smo razgovarali na jučer otvorenom Sajmu privrede u Skenderiji.