Sve je u proporcijama
0

Naučnici pronašli formulu za savršeno lice

Sarajevo-x.com
Ljepota žene ne krije se samo u njenim oblinama, nego i u licu, a savršeno lice imaju gotovo sve žene. Prema tvrdnjama naučnika, ljepota ženskog lica nalazi se u razmaku između očiju i njihove udaljenosti od usta i upravo taj omjer govori o tome koliko je žena lijepa.

Najveći broj žena zapravo i ima savršeno lice, a ako omjer baš i nije savršen, naučnici tvrde da nema razloga za brigu jer žena frizurom može postići savršen izgled lica.

U studiji koju su proveli naučnici sa Univerziteta Toronto od ispitanika se tražilo da na osnovu fotografija ocijene koje im je najprivlačnije žensko lice.

Međutim, na fotografijama se radilo o istoj ženi, samo što su u photoshopu mijenjane proporcije njenog lica.

Nakon četiri provedena eksperimenata naučnici su došli do saznanja koje su proporcije ženskog lica najprivlačnije muškarcima.

Naime, muškarcima najprivlačnije lice je ono na kojem razmak između očiju i usta iznosi 36 posto, odnosno jednu trećinu udaljenosti između čela i brade, dok udaljenost između zjenica iznosi 46 posto od ukupne širine lica, odnosno od uha do uha.

Takav savršen omjer ima naprimjer Shania Twain ili pak Jessica Alba, dok Angelina Jolie nema savršene proporcije lica, piše Daily Telegraph.

"Poznato je da muškarce privlače velike oči ili pune usne, ali ovo istraživanje je pokazalo da struktura lica ima veliku ulogu u percepciji ženske ljepote", kazao je profesor Kang Lee jedan od autora studije, koji je dodao i to da ukoliko žena nema savršene proporcije 36/46 ona može postići bolji izgled ukoliko ima dobru frizuru.