Suočen s optužbama
0

Muški modeli optužili modnog fotografa Brucea Webera za seksualno iskorištavanje

Klix.ba
Bruce Weber (Foto: EPA-EFE)
Bruce Weber (Foto: EPA-EFE)
Petnaest modela koji su sarađivali i koji još uvijek sarađuju s modnim fotografom Bruceom Weberom tvrde da se ovaj fotograf, koji je radio za kompanije poput Calvina Kleina, Abercrombieja i Ficha, često ponašao neprimjereno tokom snimanja te da je od njih tražio da se slikaju nagi, iako to ponekad nije bilo potrebno za kampanju.

Većina njih tvrdi da im je Weber prije snimanja tražio da se skinu goli te im pokazivao vježbe koje će im pomoći da se opuste i koje će im podići energiju. Uglavnom su se te vježbe sastojale od toga da ih Weber dodiruje po tijelu pod izgovorom da im on tako traži mjesta na tijelu gdje ima najviše energije, piše New York Times.

Weberovi advokati odbacuju ove optužbe kao neosnovane i zlonamjerne.

Ovakve optužbe se u Hollywoodu i svijetu mode često zataškavaju, a optuženi i dalje nastavljaju da rade svoj posao bez ikakvih posljedica. Sredinom devedesetih godina trinaest mladih muških modela optužilo je Maria Testina, fotografa engleske kraljevske porodice i magazina Vogue, da ih je tjerao da se međusobno dodiruju i da masturbiraju jedni pred drugima.

Ipak, nakon nedavnog skandala sa Harveyjem Weinsteinom izgleda da će se više pažnje posvetiti ovakvim optužbama pa će možda i optuženi osjetiti posljedice svojih nedjela.