|

Mediteranska kuhinja smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti

Mediteranska kuhinja smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti
0
S
Sarajevo-x.com
11.10.2006. u 10:00
0
komentara
0

dijeljenja
Mediteranska kuhinja smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti
Prema članku u medicinskom magazinu Archives of Neurology, mediteranska kuhinja koja je bogata voćem, povrćem, maslinovim uljem te manjim količinama crvenog mesa smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.
Veza između mediteranske kuhinje i nižeg rizika od ove bolesti opstala je i kada su istraživači uzeli u obzir da li ispitanici boluju od neke vaskularne bolesti, poput moždanog udara, srčanih bolesti i dijabetesa.

Mediteranska kuhinja sadrži velike količine voća, povrća, leguma, žitarica, ribe, umjerene količine aklohola i niže količine crvenog mesa i mliječnih proizvoda. Ovakva ishrana povezana je sa opadanjem rizika kod neoliko drugih bolesti i rizičnih faktora poput raka, pretilosti, visokog kolesterola, visokog krvnog pritiska, problematičnog procesiranja glukoze koje vodi ka dijabetesu, i u krajnjem slučaju smrti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.