Živi svoje snove
35

Madeline Delp uskoro bi mogla postati prva Miss SAD-a u invalidskim kolicima

E. Lj.
Madeline Delp (Foto: Instagram)
Madeline Delp (Foto: Instagram)
Madeline Delp imala je samo deset godina kada je imala saobraćajnu nesreću nakon koje su joj ljekari saopćili da više nikada neće moći hodati. Godinama se borila s anksioznošću i depresijom, a danas je uspješna manekenka koja se nada da bi uskoro mogla postati prva Miss SAD-a u invalidskim kolicima.

"Prvih nekoliko mjeseci nakon što su mi saopćili da imam paralizirajuću ozljedu kralježnice osjećala sam tjeskobu i napade panike. Imala sam 10 godina i nisam se znala nositi s tim", ispričala je Delp za magazin Glamour.

Dodala je kako se i nakon što je prihvatila da će cijeli život morati provesti u invalidskim kolicima osjećala kao da joj je oduzeti nešto osnovno, a u jednom trenutku počela je misliti da je ukleta.

"Imala sam izgrađenu sliku o sebi koja je odjednom nestala", ispričala je.

Četiri godine kasnije s majkom se preselila u Detroit gdje je, nakon što je krenula u rehabilitacijski centar i upoznale vršnjake koji prolaze isto što i ona, doživjela prosvjetljenje.

"Treneri iz centra unijeli su pozitivu u moj život i prvi put sam se usredotočila na sebe i na ono što mogu, umjesto na ono što nisam mogla", rekla je.

Nakon završene srednje škole i fakulteta saznala je da u Sjevernoj Karolini postoji takmičenje ljepote djevojaka u invalidskim kolicima. Pobjeda na ovom takmičenju pomogla joj je da postane svjesna svojih kvaliteta. Ubrzo nakon toga prijavila se i na takmičenje "Miss u invalidskim kolicima" na kojem je također pobijedila. Pitanje njene kolegice da li se "djevojke poput njih" mogu takmičiti na izboru za Miss SAD-a motivisalo ju je da se prijavi na slično takmičenje. Tako je Madeline Delp postala prva žena u invalidskim kolicima koja se takmičila za Miss Sjeverne Karoline.

U narednom periodu planira se prijaviti na takmičenje za Miss SAD-a, a ukoliko se to dogodi Madeline Delp bit će prva djevojka u invalidskim kolicima koja se takmiči a ovom izboru ljepote.