Daisy-May Demetre
210

Devetogodišnja djevojčica bez nogu nosit će reviju na New York Fashion Weeku

E. Sk.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Devetogodišnja Britanka Daisy-May Demetre rodila se s fibularnom hemimelijom, rijetkim poremećajem zbog kojih joj se nisu razvile kosti u nogama te su ih amputirali.

Upravo ova djevojčica će, prema pisanju Daila Maila, ući u historiju kao prvo dijete koje je s dvostrukom amputacijom hodala pistom na New York Fashion Weeku.

Daisy-May koja nosi proteze na nogama, počela je s modeliranjem u februaru 2018., kada je pozvana na Londonsku sedmicu mode da modelira dječiji asortiman River Islanda.

Demetre je rođena s rijetkim poremećajem koji se pojavljuje kod samo jednog od 40.000 rođenih. Još je rjeđe da to pogađa obje noge, kao što je to slučaj s Daisy-May.

Njeno stanje je utvrđeno dok je još bila u maternici, zbog čega su majka Claire Reid i otac Alex bili šokirani. Daisy-May je operisana sa samo 18 mjeseci u Dječijoj bolnici u Birminghamu. Operacija u kojoj su joj amputirali obje noge trajala je osam sati. I ne samo što je Daisy-May naučila hodati, trčati i voziti bicikl, već je postala i zaljubljena gimnastičarka.

Posljednjih osamnaest mjeseci manekenstvo je također njena strast. Tada je počela da modelira za brendove Nike, Boden i Matalan.

Daisy-May će 8. septembra nositi reviju na New York Fashion Weeku, nakon što je isti brend predstavljala na londonskom Kid's Fashion Weeku.

Organizatori su nazvali Daisy lijepom i savršenom, kazavši da će ona biti prvo dijete sa dvostrukom amputacijom koje će učestvovati na službenoj reviji New York Fashion Weeka. U reviji će također učestvovati i njena 11-godišnja sestra Ella.