"Werkstatt for Palestine"
301

Lubenica kao simbol otpora: Bh. dizajnerice kreirale nakit kojim žele pomoći narodu Palestine

D. J.
Foto: Werkstatt studio
Foto: Werkstatt studio
Vlasnice bosanskohercegovačkog brenda nakita Werkstatt odlučile su na zanimljiv način pomoći narodu Palestine.

Naime, Lejla Nuhić i Ajla Šarić predstavile su kolekciju nakita "Werkstatt for Palestine" na kojima se nalazi lubenica koja je simbol palestinskog otpora.

Naime, nakon arapsko-izraelskog rata 1967. godine, kada je Izrael preuzeo kontrolu nad Gazom i Zapadnom obalom, na tim teritorijama je zabranio isticanje palestinske zastave. S obzirom na to da je isticanje palestinske zastave postalo krivično djelo, Palestinci su počeli da koriste kriške lubenice kao oblik protesta. Za kriške lubenice su se odlučili jer sadrži iste boje kao i zastava Palestine.

"Kolekciju smo kreirali iz potrebe da pošaljemo snažnu poruku i pružimo našu podršku palestinskom narodu, a nismo očekivali da će biti rasprodana u rekordnom roku. Zato se želimo zahvaliti svima vama koji se izvršili kupovinu, podijelili kolekciju na svojim profilima ili poslali objave svojim prijateljima", napisali su na Instagram profilu ovog brenda.

"Odlučili smo ponoviti kolekciju, kako bi naš zajednički doprinos bio još veći i kako bi poruka #freePalestine bila još snažnija. Sav profit od prodaje donirat ćemo narodu Palestine putem udruženja Pomozi.ba", poručili su na kraju objave.

Osim lubenice, ova kolekcija sadrži i motive ribarske mreže, grančica masline i linija sa prepoznatljivog šala "keffiyeh".

Motivi na nakitu su djelo Medine Viteškić, dipl. produkt dizajnerice.