"Ljudska slonovača" je kolekcija nakita pravljena od ljudskih zuba

Klix.ba
1.1.2017. u 14:44
11
25
"Ljudska slonovača" je kolekcija nakita pravljena od ljudskih zuba
11
1/4
2/4
3/4
4/4
Lucie Majerus, studentica dizajna iz Eindhovena postala je poznata po pravljenju neobičnog nakita. Njena kolekcija pod nazivom "Ljudska slonovača" sastavljena je od komada nakita pravljenih od ljudskih zuba.
Lucie je ovu kolekciju napravila kao alternativu pravoj slonovači zbog koje su ove životinje na pragu izumiranja.

"Gotovo smo uništili slonove zbog njihovih kostiju koje su veoma cijenjene, ali zašto ne cijenimo i naše na jednak način. Kada sam izvadila umnjake zadržala sam ih i došla sam na ideju o 'Ljudskoj slonovači'. Želim izmijeniti svijest o cijenjenim materijalima i upotrebi konvencionalnih dragocjenosti. U suprotnosti sa materijalnom vrijednošću 'Ljudska slonovača' ima za cilj predstaviti metaforu ličnih dragocjenosti koje nosimo na sebi".

Kolekcija sadrži naušnice, broševe, manžete i prstenje. Reakcije na njenu kolekciju su, prilikom predstavljanja na holandskoj Sedmici dizajna, bile podijeljene, piše Independent.

"Nisu bili prestravljeni. Većini se dopala ideja o ovakvoj izradi nakita. Međutim, reakcije na društvenim mrežama nisu bile najbolje".

Lucie je pomislila kako nakit od zuba kod ljudi budi sliku o bolnom vađenju i trulim zubima. Međutim, zubi su veoma zahvalan materijal te ih je lako transformisati u željene oblike.

Lucie već ima pregršt narudžbi za nakit. Njen stomatolog je naručio izradu manžeta od zuba nepoznatih ljudi, a postoje i oni koji na taj način žele sačuvati uspomenu na preminulog.

"Ne sviđa mi se ideja nošenja naušnica napravljenih od zuba mog djeda", rekla je Lucie.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: